REPORTÁŽ: Vlajky se Stalinem, srpy i kladivy. Nesmrtelný pluk v Ostravě podpořil Rusko

Hovoří Moskva. Говорит Москва. Ostravskými Komenského sady zní znělka zahraničního vysílání sovětského rozhlasu a všude vlají rudé sovětské prapory se srpy a kladivy. Nad hlavami účastníků akce takzvaného Nesmrtelného pluku plápolá i prapor s portrétem masového vraha Josifa V. Stalina. „Připomínám si osvobození Československa,“ říká 20letý Jan Válek. Proč tedy mává i současnou zástavou Ruské federace? A jaký má názor na ruskou invazi na Ukrajinu? „Neberu to tak, že by Rusko napadlo Ukrajinu,“ odpovídá. Paradoxní je, že pochody Nesmrtelného pluku byly letos v Rusku zakázány, Putin se obával, že by účastníci mohli připomínat padlé ruské vojáky na Ukrajině.

Znělka moskevského rozhlasu byla slyšet v Československu již za druhé světové války, ale i v padesátých nebo osmdesátých letech. Vpodvečer 9. května 2023 hlásná trouba Kremlu opět „vysílá“ takřka v centru Ostravy, u památníku padlých rudoarmějců. Hrdinství osvoboditelů přitom orgány města nezpochybňují, kytice se však u památníku kladou již 30. dubna v den výročí osvobození Ostravy, anebo 8. května v Den vítězství.

Takzvaný Nesmrtelný pluk rudoarmějce oslavuje až 9. května, což je datum oslav podle taktovky ruského Kremlu. „Možná jsem zpátečník, ale tak jsem byl vychován. Vyrostl jsem v komunistické rodině a u nás se konec války vždycky slavil 9. května, no a já ten svátek uznávám dodnes,“ vypráví 54letý Petr Havránek, člen Komunistické strany Čech a Moravy.

Putin se bojí padlých na Ukrajině, tvrdí aktivisté

Opravdu se v Komenského sadech oslavuje jen konec války z roku 1945? „Jsem tu kvůli rudé armádě,“ dušuje se Havránek. V ruce drží portrét Julia Fučíka, nacisty popraveného komunistického odbojáře. Fučíkovým příbuzným ovšem není, pochody Nesmrtelného pluku přitom v Ruské federaci vznikly proto, aby potomci obětí druhé světové války veřejně uctívali památku nejbližších.

Přímých účastníků války je ale pořád méně, Nesmrtelný pluk má za cíl prodloužit historickou paměť za hrdiny Velké vlastenecké války. Akce v Rusku vznikla v roce 2012, v Ostravě ji organizují třeba bývalí pohraničníci z Klubu českého pohraničí.

Paradoxní je, že letos 9. května ruské státní orgány pochody Nesmrtelného pluku zakázaly. Údajně z bezpečnostních důvodů, podle nezávislých zdrojů z Ruska se však Putin obával, že by lidé mohli přijít s portréty zabitých vojáků z aktuálních bojů invazních vojsk. Úřady sice počet padlých vojáků zatajují, podle Kyjeva ale ruské lidské ztráty dosáhly ohromného čísla 150 tisíc.

„Lidé nebudou vycházet s portréty svých pradědů,“ uvedla v předvečer 9. května ruská politická aktivistka Elvira Vicharevová. „Lidé přijdou s portréty svých otců, synů a bratrů. Pluk se neukáže jako ‚nesmrtelný‘, ale velmi smrtelný.“

„Za Rusko bojují i moji kamarádi“

„Já bych ty mladé kluky, co sem dneska přišli, poslal na ruskou frontu. A hned by je přešla chuť pořádat takové hloupé akce,“ říká náhodný chodec v parku, který právě narazil na sovětské rudé vlajky s tradičním zlatým srpem a kladivem. Představit se nechce, aby ho někdo nespojoval s proruskými postoji. „Facebook je sviňa,“ dodá mladý muž.

Jiný mladý muž s velkou zástavou Ruské federace se představit nebojí: „Je mi 20 let, jmenuji se Jan Válek a připomínám si tady osvobození Československa, které 9. května 1945 vyvrcholilo dobytím Prahy.“ Proč tedy mává současnou zástavou Ruské federace? A jaký má vůbec názor na ruskou invazi na Ukrajinu? „Neberu to tak, že by Rusko napadlo Ukrajinu.“ A posléze zopakuje, že Rusko není viníkem války.

„Něco o to vím, mám s Ruskem dost společného, protože tam bojují i moji kamarádi,“ dodá Válek. Pro jistotu se ptám: „Na ruské straně?“ Odpověď je kladná: „Na ruské straně. Vím, jak ta válka začala, mám na to názor,“ pokračuje.

Soudruzi se prý domluví se soudruhy

Když z reproduktorů zazní sovětské válečné písně a nad asi stočlennou skupinou Nesmrtelného pluku vlají kromě sovětských i současné ruské vlajky, znova se ptám na souvislost setkání s invazí na Ukrajinu. „Žádná není,“ říká další 20letý účastník Samuel Krpec. Mladých lidí v jeho věku přišlo kolem dvaceti, dalších osmdesát už má pět křížků za sebou, někteří mají i přes osmdesát. „Mícháte hrušky s jabkama,“ pomůže Krpcovi v argumentaci 54letý Petr Havránek.

Zajímá mě, jak válka skončí podle komunisty Havránka. Odpověď je internacionální a v duchu hesla Proletáři všech zemí spojte se: „Ukrajinský problém je celosvětový a měl by co nejdříve skončit. Věřím, že to dokáže jedině Čína, což jsou také soudruzi. Podobně jako Rusové, co si budeme říkat. Mají k sobě blízko, tavárišči, a Čína se s Putinem nakonec určitě domluví.“

Stalin opět v Ostravě

Mířím za pořadateli, k těm hlavním patří Jan Gara. Veterán nechvalně známé komunistické Pohraniční stráže, která s nabitými samopaly hlídala západní hranice čili železnou oponu. Gara je také krajským šéfem Klubu českého pohraničí. „V konfliktu na Ukrajině nefandím nikomu, já jsem hlavně pro mír,“ říká opatrně pro CNN Prima NEWS. A souhlasí s tím, že jde o ruskou invazi vůči suverénnímu státu? „To bychom museli hlouběji do historie. Kdo dal Ukrajincům zbraně? Kdo vraždil na Donbase? A proč svět reagoval až ve chvíli, kdy šlo Rusko bránit svoje lidi?“

Upozorňuji na sovětské vlajky se symboly režimu, který se podílel na zločinech proti lidskosti. Podobně jako nacismus. A také na vlajku s portrétem masového sovětského vraha Josifa V. Stalina, jehož genocidní politika si podle současného odhadu historiků vyžádala tři až osm milionů obětí.

Stalin se v roce 2023 vrací do Ostravy, to je děsivá představa. V padesátých letech mělo město Stalinovo náměstí i černouhelný Důl Stalin, zatímco stovky Ostraváků skončily kvůli stalinsko-gottwaldovské diktatuře ve věznici, někteří i na šibenici. Za třetí odboj například v roce 1951 skončili na oprátce v ostravské krajské věznici Ladislav Cée (1908–1951), Miloš Morávek (1911–1951), Miroslav Sýkora (1923–1951) a Josef Polomský (1924–1951)

Srp s kladivem versus hákový kříž

Pohraničník Gara chválí Sovětský svaz za podíl na porážce Adolfa Hitlera a fašismu. Tohle zpochybnit nelze, Sovětský svaz se za druhé světové války opravdu stal zásadním spojencem Velké Británie, Francie, USA i dalších demokratických zemí. „Sovětské vlajky, které tu dnes vidíte, to jsou jen historické připomínky zástav, pod kterými hrdinně bojovali rudoarmějci,“ dodá organizátor ostravské akce Nesmrtelného pluku.

Jan Gara si je zřejmě vědom, že s užíváním sovětských vlajek se symboly komunismu může být problém. Někteří historikové už dlouho tvrdí, že srp s kladivem jsou hákovým křížem komunistů. Pokus senátorů tyto symboly zcela zakázat ale nevyšel.

V platnosti je nicméně § 198 trestního zákona, nebo § 260, odst. 1 trestního zákona zakazující veřejnou propagaci hnutí či ideologií hlásajících rasovou nebo třídní nenávist. A podle těchto směrnic už policisté veřejné šíření srpu s kladivem jakožto symbolu nenávistné ideologie mnohokrát řešili. „Opravdu, je to pouze historická vlajka,“ ujišťuje mě Gara. Kdyby teď ale někdo v Komenského sadech zamával nacistickou vlajkou s hákovým křížem, policie by zasáhla okamžitě. Dva přítomní městští strážníci nicméně na záplavu srpů, kladiv a vlajku se Stalinem jen tiše koukají.

Tagy: