Posouváme se do plánované ekonomiky, řekl komentátor o Green Dealu a citoval Lenina

Zástupce šéfredaktora týdeníku HROT Pavel Páral.

Posouváme se do plánované ekonomiky, řekl komentátor o Green Dealu

Boj s klimatickou změnou se dotýká i byznysu a firem, které začaly tuto otázku dokonce prosazovat. Zástupce šéfredaktora týdeníku HROT a komentátor Pavel Páral v tom však vidí kalkul. Firmy podle něj hledají příležitost, jak snížit rizika svých byznysů. „Posouváme se z tržní ekonomiky do plánované, ve které má rozhodující roli stát,“ zdůraznil jistoty v podobě jednotlivých vlád v pořadu 360°. V této souvislosti připomněl i známý citát Lenina.

„Firmy vnímají Green Deal a zelenou agendu jako příležitost pro snížení rizika podnikání. Jde o byznys, který je garantován vládami. Přestávají být závislé na chování a preferencích zákazníků, ale jsou zcela závislé na rozhodování vlád. Ty budou určovat jejich tržby a zisky,“ vysvětlil proměnu ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tímto se podle něj ekonomiky posunou z tržní podoby směrem k plánované. „V té má rozhodující roli stát. Byznys to vítá, z hlediska fungování je to přirozené, funguje tak kapitalismus. Jak věděl už Lenin, kapitalista nám nakonec prodá i oprátku, na které ho pověsíme,“ citoval Páral.

Ceny energií podle expertů ale kvůli Green Dealu, tzv. Zelené dohodě pro Evropu, tak raketově nerostou. Vidí jiné příčiny a varují před tím, aby byl problém zjednodušován právě na snahy o boj s klimatickou změnou. „Proč nám rostou ceny plynu? Je to důsledek toho, jak se chovají firmy, které přestaly investovat do obnovy a údržby těžebních zařízení,“ dodal Páral s tím, že zdroje plynu a fosilních paliv budou ale postupně skutečně klesat.

„Je ale třeba se podívat na situaci, že zvýšení cen energií bylo způsobeno růstem ceny plynu a poptávkou po energiích celosvětově. Do budoucna nás čeká transformace na nízkoemisní ekonomiku. Měli bychom to řešit pragmaticky,“ má za to ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický.

Tagy: