Použití jaderných zbraní je Putinova smrt. Zabili by ho vlastní generálové, říká odborník

Zleva: Ministr obrany Sergej Šojgu, prezident Vladimir Putin a náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerij Gerasimov

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

Kdyby se Vladimir Putin pokusil použít jaderné zbraně, dost možná ho zabijí vlastní generálové. Pro britský web Express to řekl profesor prestižní londýnské univerzity UCL Peter Duncan. Podle něj je prezident na rozdíl od dalších vysokých představitelů Ruska odtržený od reality, protože se mu okolí bojí říkat pravdu.

Putin tento týden nařídil v Rusku částečnou mobilizaci. Ve svém projevu rovněž vyhrožoval použitím jaderných zbraní jak vůči Ukrajině, tak i Západu. „Když bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny prostředky, které máme k dispozici, abychom ubránili Rusko a náš lid, to není blafování,“ řekl.

Podle odborníka ale ruský prezident buď blafuje, nebo si neuvědomuje rizika, která mu hrozí. „Myslím si, že kdyby Putin vydal rozkaz nejen k rozmístění jaderných zbraní, ale přímo jejich použití někde na Ukrajině, je pravděpodobné, že by to Šojgu a Gerasimov odmítli. A pak by proti Putinovi museli zakročit a zabít ho,“ řekl Duncan.

Právě ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov jsou podle Duncana klíčové postavy, přes které by rozkaz k použití jaderných zbraní musel projít. „Zabít Putina ale není lehké, museli by přesvědčit lidi z FSB (Federální služba bezpečnosti), aby jim pomohli,“ dodal odborník.

Duncan je přesvědčený, že se Putin pohybuje zcela mimo realitu. „Je to stále ten samý problém. Lidé se mu bojí říct pravdu, včetně příslušníků FSB. Takže on prostě vůbec neví, co se děje.“

V případě, že by k použití jaderných zbraní na Ukrajině přece jen došlo, očekává profesor UCL „masivní odpověď“ Západu, včetně tvrdého útoku na ruské síly v Černém moři. Tím by se svět ocitl na pokraji jaderné katastrofy. Podle Duncana by ale Putin ani v tomto případě na Západ zbraněmi hromadného ničení nezaútočil. „Obával by se strašného protiútoku ze strany NATO,“ uzavřel Duncan.

Napětí okolo jaderné hrozby se snažil v pátek zmírnit náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Nikomu jadernými zbraněmi nehrozíme, kritéria jejich použití jsou popsána v (ruské) vojenské doktríně,“ řekl s tím, že Moskva nestojí o „otevřenou konfrontaci“ s USA a NATO a nechce situaci dále eskalovat.

Tagy: