Používáte hlad jako válečnou zbraň. Šéf unijní diplomacie Borrel obviňuje Izrael ze zločinu

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell obvinil Izrael před Radou bezpečnosti OSN z toho, že používá hlad jako válečnou zbraň a záměrně blokuje pozemní cesty, které jsou nejlepším způsobem, jak dostat potraviny ke statisícům Palestinců, kteří v Pásmu Gazy čelí hladomoru, píše to web deníku The Times of Israel.

„Je to krize způsobená lidmi," poznamenal Borrell k situaci v Gaze, kde na území menším než Praha ve velmi těžkých podmínkách přežívá 2,3 milionu Palestinců.

ČTĚTE TAKÉ: Uřezaná ňadra, zlámané pánve po znásilnění a znetvořené tváře. Svědci popsali řádění Hamásu

„A když hledáme alternativní způsoby poskytování podpory po moři nebo letecky, musíme připomenout, že to musíme dělat, protože přirozený způsob poskytování podpory po silnicích je uzavřen - uměle uzavřen - a hladomor je používán jako válečná zbraň,“ prohlásil. Když je tato praxe odsuzována na Ukrajině, stejná slova se musí použít v případě Gazy, kde proti sobě od října vedou válku Izrael a palestinské radikální hnutí Hamás, které Západ považuje za teroristickou organizaci.

Borrell ve svém vystoupení také řekl, že EU zatím čeká na výsledky trojice vyšetřování izraelských obvinění, že se 12 zaměstnanců úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) podílelo na útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, píše web deníku The Times of Israel.

Zároveň poznamenal, že organizace existuje jen proto, že existují palestinští uprchlíci. I kdyby UNRWA přestala fungovat, uprchlíci tu stále budou, podotkl. Jediné řešení podle něj je, aby se uprchlíci stali občany palestinského státu, který bude koexistovat s Izraelem.

Při říjnovém teroristickém útoku Hamásu a dalších ozbrojených skupin na Izrael zahynulo na 1140 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 250 osob ozbrojenci unesli do Gazy. V reakci na to zahájil Izrael ofenzivu v Gaze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Humanitární krize v Gaze

Tagy:
hlad potraviny Izrael zbraň diplomacie Pásmo Gazy Hamás blokování uprchlík Praha Josep Borrell Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě útok Hamásu na Izrael