Nečekaná zbraň Izraelců. Robotický pes loví v tunelech teroristy z Hamásu, odhaluje i pasti

Robotický pes Vision 60 od americké společnosti Ghost Robotics

Robotický pes Vision 60 rozšířil řady několika světových armád

Robotičtí psi trápí teroristy z hnutí Hamás. Izraelská armáda nasadila do terénu jednotku „Vision 60“, jež se skládá právě z poloautonomních chodících strojů. „Robodog“ (tedy „robopes“) slouží především k bezpečnému odhalování pozic nepřátelských bojovníků, při průzkumu terénu v Pásmu Gazy i k čištění podzemních tunelů Hamásu od smrtících pastí. A izraelská armáda není zdaleka jediná, která se na čtyřnohé roboty rozhodla vsadit.

Od osudného 7. října 2023 uběhlo téměř půl roku a zatím se zdá, že konflikt v Pásmu Gazy není ani zdaleka u konce. Izraelská armáda nadále podniká tvrdé údery proti teroristům z Hamásu, nyní si ovšem pomáhá i méně konvenčními zbraněmi, než jsou například tanky či bojové letouny.

Ozbrojené síly židovského státu nasadily do testovacího provozu robotické psy Vision 60. Podle izraelského zpravodajského webu Haaretz jde o upravené varianty s vylepšenou umělou inteligencí, které asistují vojákům i jejich živým čtyřnohým společníkům přímo na bojišti během složitých operací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci děkují do Prahy za drony. Používat by je chtěla i česká armáda, zatím ale nemůže

Poloautonomní „robopsi“ od americké společnosti Ghost Robotics k tomu mají veškeré předpoklady. Už v základních verzích jsou vybaveni pokročilými senzory, kamerami či analytickým systémem, skrze který vyhodnocují informace v neznámém terénu.

Velkou výhodou je rovněž jejich pohyblivost. Už čtyřnozí roboti od firmy Boston Dynamics (která mimochodem žaluje Ghost Robotics kvůli porušení několika patentů) ukázali, že jsou schopni stabilního a velice rychlého běhu. Nevyvede je z míry ani kopnutí do boku.

Vision 60 dokáže překonat vzdálenost až 10 kilometrů, a to rychlostí tří metrů za sekundu. Značnou část úkonů zvládne 51kilogramový robotický pes bez lidského povelu, unese 10kilogramové náklady a bez nabíjení funguje zhruba tři hodiny, než se jeho baterie přihlásí o slovo.

Bezpilotní lovec teroristů

Robopes se používá posledních několik let, v Pásmu Gazy se osvědčil především jako schopný průzkumník nevyzpytatelným městským terénem. Mnohdy se musí Vision 60 brodit i sutinami. Osvědčil se například při odhalování nepřátelských pozic či průzkumu podzemních tunelů, které vybudovali bojovníci Hamásu a ukryli v nich smrtící pasti.

Web Haaretz upozorňuje na to, že pro izraelskou armádu je konfliktem poničené Pásmo Gazy ideální testovací půdou pro další autonomní systémy a zbraně. Zmiňuje například „Kohouta“, bezpilotní dron miniaturních rozměrů s ochrannou klecí, který rovněž pomáhá s průzkumem hůře prostupného terénu, ale také například větracích šachet či úzkých kanalizačních tunelů, kam se ani robopes nedostane.

Varianty robopsa využívá kromě USA a Izraele také třeba Německo nebo Francie. Po ničivém zemětřesení v Japonsku na začátku letošního roku pomáhal model Vision 60 v barvách tamější armády s odstraňováním následků přírodní pohromy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: České drony se dočkaly ostrého nasazení. Podívejte se, co dokážou a jak fungují na bojišti.

Tagy:
pes robot Izrael zbraň roboti technologie průzkum technika zbraně Pásmo Gazy Hamás Izrael izraelsko-palestinský konflikt Střední východ útok Hamásu na Izrael Izraelské obranné síly Ghost Robotics Vision 60