Povinné balení zbytků v restauracích by mohlo vést k dalšímu zdražení. Jak jídlem neplýtvat?

Restauratéři se staví proti povinnému balení zbytkových jídel.

Když nedojíte jídlo v restauraci, obsluha vám bude muset nabídnout, abyste si zbytky odnesli domů. Takový zákon by mohl brzy začít platit ve Španělsku. A u nás? Podle majitelů restaurací to nemá smysl. Někteří mluví i o tom, že povinné balení jídla by mohlo zvýšit ceny.

Restauratér Michal Kačmár říká, že u něj většina zákazníků zbytky dojídá. Když je hrachovka, zbude víc, u smaženého sýra s hranolky nejsou prý zbytky téměř žádné. „Když mají velkou porci, tak jim nabídnu, aby si dali poloviční. Když něco zbyde, tak jim nabídnu menu box a odnesou si to domů. Když zbyde večer, tak nabídnu štamgastům a oni si to vezmou domů,“ říká Kačmár.

Restauratéři si myslí, že stát by neměl řídit podnikání za podnikatele. Zbytky se snaží minimalizovat přirozeně. „V covidu se všechny restaurace naučily myslet ekonomicky. Občas nemůžete plně naplánovat ty polední menu. Jednou vám přijde 100 lidí, jednou 150,“ říká restauratér a představitel asociace restauratérů Apron Luboš Kastner. „Ten, kdo má odpady, tak mu tam zkrátka nechodí lidi a zkrachuje,“ dodává Kastner.

Podle něj by povinné balení potravin mohlo dokonce zvýšit cenu celého jídla. Většina zbytků se prý opravdu vyhazuje. V efektivnějším využití toho jídla, které zbude, ale restauracím brání chybějící zákony. Restauratéři totiž nechtějí dál předávat jídlo, nad kterým pak nemají kontrolu.

„Představte si, že by si to jídlo někdo převzal a nevezl by ho v hygienicky správných podmínkách. Ten dotyčný by pak to jídlo snědl, udělalo by se mu špatně a vina by byla dávána gastronomům,“ doplňuje Kastner.

Nyní se podle ministerstva zemědělství připravuje nová vyhláška stanovující požadavky na pokrmy. „Ta by měla možnost darování pokrmů v rámci výdejní lhůty zpřesnit, respektive zjednodušit v tom smyslu, že by nekladla podmínku, že k zchlazení nebo zmrazení musí dojít bezprostředně po ukončení výroby pokrmu, ale obecně ve lhůtě stanovené pro výdej,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Pokud půjde vše podle plánu, ministerstvo zemědělství by rádo vidělo novou vyhlášku v praxi od příštího roku.

Tagy: