Povolání budoucnosti? IT! Díky rekvalifikaci má šanci každý, říká expert

IT pracovníkem se dnes může stát takřka každý. Stačí chtít.

Interview PLUS 5.9.2023

Jaké povolání v současnosti znamená takřka zaručený úspěch na trhu práce? IT pracovník. V Česku je po nich neutuchající poptávka, firmám jich chybí desetitisíce a situace se podle odborníků hned tak nezmění. Firmy už proto nesázejí jen na čerstvě vystudované posily, ale šanci dávají i těm, kdo se pro změnu rozhodli v pozdějším věku a vsadili na rekvalifikaci. Jakou mají šanci na úspěch? To v pořadu Interview PLUS zjišťovala Martina Kuzdasová.

Hlad po IT pracovnících je aktuálně v Česku poměrně výrazný. A tak podle Davida Jančíka, spoluzakladatele společnosti ITnetwork, mohou v oboru prorazit i ti, kteří IT nestudovali dlouhá léta. „Je hrozný nedostatek programátorů na trhu, zejména je zájem o senior programátory, kteří jsou fakt nedostatkové zboží. A právě proto se některé firmy snaží si je i vychovat a mají tréninkové programy, kde naši absolventi právě končí.“

Do rekvalifikačních kurzů se ale mohou přihlásit i mladí lidé, třeba čerství absolventi, kteří se dosud věnovali jinému oboru. „Tam je zájem taky velký. Máme i statistiku. Když u nás student skončí, tak my se k němu po měsících vracíme a ptáme se, jak si vede, jestli si už našel práci a právě ti, kteří práci aktivně hledají, ji do tří měsíců také najdou, někteří dokonce už i v průběhu toho kurzu,“ vykládá David Jančík s tím, že pokud by se úspěch měl vyjádřit v číslech, tak úspěšnost absolventů hledajících aktivně zaměstnání je 91%. Při započtení všech absolventů je to stále krásných 70%. „Snažíme se to ještě zlepšit. K našim kurzům teď dáváme ještě navazující kurz, který je orientovaný na praxi. Dělají se v něm větší projekty. A když účastníci kurz udělají, měli by mít větší možnost uplatnění jako junior programátor. Přeskočí tu tréninkovou část a firmy si je zapojí přímo do nějakého projektu.“

Programování je pro všechny, stačí zájem se učit

Uchazeči o rekvalifikaci v oboru IT jsou různí. „Měli jsme fakt velkou škálu lidí, byli to mladí, starší lidi, například z gastra. Ale měli jsme tam chirurga, nějaké freelancery, kteří si chtěli jenom posunout znalosti dál. Ten rozsah je fakt velký,“ podotýká pořadatel rekvalifikačních kurzů v pořadu Interview PLUS.

Rekvalifikovat se pak podle Jančíka daří i zájemce různých věků. „Příkladem je třeba jeden z našich 5 Statečných, který se chtěl postarat o rodinu.“

Předpokladem pro přijetí do rekvalifikačního kurzu jsou alespoň základní znalosti v oboru. Další zkušenosti jsou pochopitelně výhodou. „My se tam nesoustředíme vyloženě na ovládání počítače. Přicházejí jak lidé, kteří mají základní znalosti, tak i ti, kteří už nějaké zkušenosti mají a chtějí si je rozšířit,“ vysvětluje spoluzakladatel společnosti ITnetwork.

Velkým pozitivem je fakt, že s úhradou rekvalifikačního kurzu může pomoci Úřad práce, jak objasňuje David Jančík. „Kurzy máme akreditované ministerstvem školství, tak je tam možnost dotace skrz Úřad práce, kterou lze využít, i když ten člověk už nějaké zaměstnání má a chce se rekvalifikovat do jiného,“ říká s tím, že se tedy nemusí nutně jednat o aktuálně nezaměstnaného člověka.

IT kurzy mají celou řadu oborů. V současnosti je ovšem největší zájem o programování v jazyce Java. Velkou roli hraje i kybernetická bezpečnost. Poptávka je ovšem různá. „Máme kurzy na téma bezpečnost i na téma systémy designu, e-commerce a tak dál. Ale to hlavní, na co se soustředíme, po čem je ta největší poptávka, jsou právě ty rekvalifikační kurzy na programování,“ říká David Jančík.

5 Statečných

Že rekvalifikace má smysl a může být vhodnou cestou pro každého, chce společnost ITnetwork dokázat i díky už zmíněnému projektu 5 Statečných. Kromě toho, že pětici vybraných účastníků poskytne potřebné vzdělání, bude sledovat jejich profesní osud i po skončení kurzu. Do toho se přihlásili například učitel, šofér kamionu či žena na mateřské dovolené. „Myslím, že když člověk chce, tak se limity nekladou. A když se podíváte na těchto pět statečných, tak uvidíme, kdo zdárně dojde do cíle. Já věřím, že na to mají,“ netají se optimismem David Jančík.

Jak se vyvíjí IT

Společnost ITnetwork na pracovním trhu funguje od roku 2017. Od té doby se snaží přinášet platné rekvalifikační kurzy, které se ovšem neustále vyvíjejí. „Ten projekt vznikl jako hobby dvou kluků, kteří se zajímali o počítače a nebyli úplně spokojení s tím, jak se IT učilo. Neustále se vyvíjí a my jsme chtěli držet krok s dobou, takže jsme si to začali dělat po svém. Na trhu jsme už přes deset let. Situaci na trhu sledujeme a programátorů je dlouhodobě velký nedostatek, což vyústilo v to, že hobby projekt přerostl ve funkční firmu, protože o to byl obrovský zájem. A my se snažíme ten trend držet a snažíme se ty kurzy neustále aktualizovat, aby držely trend s tím, co zaměstnavatelé chtějí,“ vysvětluje odborník na IT.

Firma ITnetwork byla přitom původně sociální síť pro profesionály, která se nakonec změnila i v podpůrnou platformu. „Začínali jsme jako komunita, ale ten zájem pak byl tak vysoký, že to přešlo z lidí, kteří pro to byli fakt hodně zapálení, i pro širokou veřejnost. Takže teď, jak říkáme, učíme národ IT,“ uzavírá téma David Jančík.

Co mám udělat pro novou kariéru v IT?

Vyplňte dotazník níže. Svým dotazem se k ničemu nezavazujete. My vám pošleme veškeré potřebné informace a zda uděláte další krok k lepší práci a finanční svobodě, tak to pak už bude pouze na vás.

Tagy:
práce zaměstnání projekt Česko Komerční sdělení informační technologie programátor rekvalifikace kurz programování Úřad práce České republiky ITnetwork 5 Statečných IT Network Java