Koronavirus a tloustnutí: Pozor na přejídání ze stresu! Jak se ubránit?

České sociální sítě plní stížností lidí na jedno společné téma – přejídání. Jsme doma, někdo vaří dětem, které nemají k dispozici pravidelné školní obědy, nakupujeme do zásoby, abychom nemuseli tak často do obchodů. Doma se tak vrší zásoby lákadel pro naše chuťové buňky a k zajídání stresu už je pak jen krůček. Jak se mu ubránit?

Češi v takových pocitech opravdu nejsou osamocení. Stavy přejídání ze stresu teď trápí lidi v mnoha zemích, což dokazuje i fakt, že se tématem zabývá například i zpravodajský server CNN. „Stresové přejídání je věcí, se kterou se řada lidí pravidelně potýká i za normálních okolností. Ale v náročných dobách, jako je nynější pandemie nemoci COVID-19, tento problém postihuje dokonce i ty, kteří obvykle nezahání úzkost či jiné emoce jídlem,“ píše server.

„V karanténě - přejídám se, nebo naopak nejím, připadám si ve svém pokoji jako ve vězení, moje pleť si řekla „Pojďme být oškliví“, ztrácím pojem o tom co je reálné, moje hlava mě trestá a jediné, co chci, je všechno zaspat, ale nejde mi už ani spát,“ popsala na svém Twitteru Češka publikující pod tagem „Barb“.

„Já vůbec nemám co dělat a strašně se přejídám každý den,“ píše Markéta, další z tweetujících.

„Veškerý čas trávím sledováním dění o koronaviru. Přestal jsem cvičit. Přejídám se a hodně piju. Jsem také v nouzovém režimu. Pak vše doženu,“ stěžuje si na sociální síti Miloslav K.

imgStížnosti lidí na přejídání na sociální síti Twitter

A stejně jako Češi jsou na tom i lidé v zahraničí. Mám pocit, že bych si měla držet společenský odstup od své lednice,“ řekla CNN Lisa C., která si nepřála zveřejnit celé příjmení. Tato právnička, která nyní pracuje z domova, dodala, že „sejít dolů po schodech pro jídlo a zase vyjít nahoru“ je jediný pohyb, který má.

„Za poslední dva týdny, co jsem doma, jsem si uvědomila, že se uklidňuji tím, že tu a tam popadnu něco malého sladkého a k večeři si přidávám další porci,“ řekla Natalie Santos Fergusonová z Baltimoru v Marylandu. „A k tomu navíc pořád něco peču a to taky nepomáhá. Nechci, aby děti viděly, jaké mám obavy, a tak aby mi nepovolily nervy, popadnu nejbližší laskominu, abych se cítila dobře,“ dodala Fergusonová.

Rozdělte si dobroty na menší porce, veďte si deník

„Když jsou lidé zvyklí zajídat stres celý den v kanceláři a dělají stresující práci, může pro ně být úleva, když přijdou domů a dají si něco, co pro ně není zdravé. Ale když jsou doma, mají k tomuto jídlu přístup celý den,“ řekla registrovaná dietoložka Bonnie Taubová-Dixová, autorka knihy "Než to sníte, přečtěte si to aneb Od etikety na stůl“, která také založila webovou stránku BetterThanDieting.com.

Někdo v tomto období bojuje se zajídáním stresu poprvé, jiní už vědí, že k takovému jednání mají sklony. Rozhodně ale existují způsoby, jak to zvládnout a ještě se při tom ani nemusíte nutně vzdát oblíbených pochoutek.

„V první řadě se naučte kontrolovat spouštěče. Zkuste si uvědomit, co zvyšuje váš stres, a pak vytvořte plán, jak se ho vyvarovat,“ radí newyorská dietoložka Martha McKittricková. „Ať už jde o sledování zpráv nebo rozhovor s lidmi, kteří vás iritují - je důležité najít způsob, jak podobné spouštěče minimalizovat. Zkuste například omezit množství zpráv, na které se podíváte, nebo říct kamarádovi, že máte jen pět minut,“ radí.

„Pokud si nejste jisti, co vaše úzkosti spouští, začněte si vést stravovací deník, který může pomoci odhalit vaše stresové stravovací vzorce. Zapisujte si do něj, co jíte, kdy, kolik, jestli jste u toho seděli nebo stáli, a s kým,“ popisuje další z dietoložek Carolyn O'Neilová.

Neodpírejte si své oblíbené lahůdky. Nyní není vhodná doba vzdávat se jich. Jídlo je víc než jen výživa - je to také radost. A očekávat, že se vzdáte toho, co může být jedna z posledních radostí, které ještě zbyly, je dost nerealistické a hlavně zbytečné.

„Ať je to sýr, čokoláda, brambůrky nebo víno, nevykazujte své oblíbené věci z kuchyňského království. Nikdo by se neměl peskovat za věci, které by normálně neudělal. A také není vhodná doba pro přísnou dietu,“ dodala O'Neilová.

Je ovšem důležité vytvořit si zdravý vztah se svými oblíbenými potravinami, abyste měli všechno pod kontrolou a vyhnuli se stresovému přejídání a přibývání na váze. To zahrnuje i jejich konzumaci v rozumných dávkách. Pomůže, když si laskominy předem rozdělíte na porce - třeba velký sáček brambůrků do několika menších zipových sáčků, abyste ve stresu nespořádali celé XXL balení.

Upravte si kuchyni tak, aby chuťová lákadla nebyla na očích. Obzvlášť pokud pracujete přímo v kuchyni, nebo v blízkosti zásob potravin. V lednici předsuňte zdravé potraviny na vizuálně přednostní místa, do výše očí. Miska s ovocem by měla mít ve vaší kuchyni mnohem viditelnější a dostupnější místo než sladkosti a nezdravé potraviny. Naopak sáhnutí po zdravých potravinách si usnadníte tím, že si například zeleninu předem omyjete, nakrájíte a připravíte ke konzumaci do jednotlivých nádob.

Ptejte se sami sebe, jestli máte opravdu hlad ve chvíli, kdy se rozhodnete sáhnout po jídle. Pokud si odpovíte, že jste měli před hodinou oběd a přitom se přistihnete s rukou na nějaké laskomině, je nejvyšší čas opustit kuchyň, odejít od zásob potravin jinam. Pocit touhy po jídle navzdory nedostatku skutečného hladu může také znamenat, že jste nervózní nebo znudění. Namísto snahy o uklidnění stresu jídlem můžete zkusit raději zavolat kamarádce či kamarádovi, pustit si hudbu, dát si sprchu či koupel, pustit si film nebo si třeba jít vyčistit zuby, radí dietoložka pro CNN. Při práci z domova je také potřeba nezapomínat si dělat krátké pauzy. Místo jídla si v nich ale raději uvařte třeba dobrý čaj, nebo si udělejte pár dřepů či jiných pro vás zdravotně dostupných a jednoduchých cviků u otevřeného okna. Pokud by vás přepadl silný stres a touha ho potlačit něčím sladkým, zkuste také vědomě zhluboka dýchat.

„Najděte si místo, kam se v klidu posadíte, a procvičujte si hluboké dýchání. Můžete si dát třeba desetiminutové meditační cvičení, ale často stačí jen zpomalené a hluboké dýchání, které vás zbaví touhy jíst,“ uzavírá newyorská dietoložka Martha McKittrick.

Tagy: