Pozor na skokové snížení domácí teploty, má to velké riziko. Experti řekli, jak se mu vyhnout

Intenzivní snaha ušetřit na energiích může být v mnoha případech kontraproduktivní

Pozor na skokové snižování teplot

Kvůli energetické krizi a riziku nedostatku plynu začali Češi výrazně šetřit, meziročně až o 18 procent. Odborníci však varují, aby to lidé se snižováním teploty ve svých domovech nepřeháněli. Teplota by neměla klesat pod 19 stupňů a lidé musí i v zimě pravidelně větrat, jinak hrozí vysoké riziko vzniku plísní či navlhnutí stěn. Větrání může navíc přinést úsporu energie, jelikož se suchý vzduch ohřeje rychleji než vlhký.

Česká vláda nabádá své občany, aby ubrali na topení a tím pomohli státu ve složité situaci, kdy přestal do země proudit ruský plyn. Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) si na pondělní tiskové konferenci pochvaloval, že lidé skutečně meziročně snížili spotřebu o 18 procent.

Odborníci však varují, že by to lidé neměli s přílišným omezováním teploty přehánět. Mohou totiž začít kromě zimy bojovat například také s plísněmi. Upozornil na to mimo jiné Martin Němec, který se dlouhodobě zabývá problematikou plísní v bytech. „Jako autorizovaný projektant se přes zimu zabývám diagnostikou těchto jevů. Klientům k tomu vypracovávám zprávy,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

„Když snížím teplotu v místnosti, ale nevěnuju pozornost vlhkosti vzduchu, může na některých plochách vyrůst plíseň, a to i tam, kde jsem dřív problém neměl. Platí to především pro starší objekty bez zateplení s novými těsnými okny, ale nejen pro ně,“ napsal Němec na Twitteru.

Pokud se sníží skokově teplota například z 22 stupňů na 18 a ve vzduchu zůstane v důsledku nevětrání stejné množství vlhkosti, relativní vlhkost rázem stoupne z 60 procent na 76. „Pokud netopím, neohřívám tak povrchy stěn, ty se mohou ochladit pod teplotu rosného bodu, zkondenzuje na nich vzdušná vlhkost, a pokud to bude trvat delší dobu, vyroste tam plíseň,“ varuje projektant.

Že se nejedná o pouhé varování, potvrzují také svědectví některých lidí. „Řekli nám, že máme šetřit na topení, protože máme vysokou teplotu. Byt jsme nepoužívali, tak jsme snížili topení z 26 stupňů na 15. Po dvou měsících, kdy jsme v bytě nebyli, jsme se vrátili a celý byt byl v plísni. Nejprve jsme mysleli, že někde praskla trubka, avšak pak se ukázalo, že nikde technická závada není a několik expertů potvrdilo, že jde skutečně o důsledek skokového snížení teploty,“ svěřila se redakci Pavlína z Prahy s nepříjemnou zkušeností.

Suchý vzduch pomůže

Jak tedy podobné situaci zabránit? Své rady popsal právě Martin Němec. „Topit a větrat, a to správně. U topení jde hlavně o to ohřát a vysušit povrch stěn. Pokud se to nestane, povrchy mohou být studené a vlhké. Úkolem větrání je, že výměnou vzduchu v místnosti snížím absolutní vlhkost. Pokud topím, tak mám stěny naakumulované teplem a venkovní suchý vzduch se velice rychle ohřeje,“ radí Němec.

Důležité je podle něj větrat například před odchodem do práce. „Pokud odcházím ráno do práce, je ideální způsob vyvětrání tento: Vyměním rychle vnitřní vlhký vzduch za venkovní studený a suchý, ten se začne ohřívat a natáhne do sebe vlhkost z lůžkovin a z povrchu stěn. Když tento vzduch odvedu, můžu odejít, jiný zdroj vlhkosti v bytě není,“ vysvětluje odborník, jak nejlépe předejít vzniku plísní.

Větrat je nutné i v zimě

Pro spotřebitele je navíc podle něj větrání ekonomicky výhodné. „Suchý vzduch rychleji ohřeju, a to za vydání méně energie – neohřívám vodu ve vzduchu, šetřím. Po vaření, sprchování, při sušení prádla je nutné zvýšit intenzitu větrání. Hodně vody uvolňují i různá akvária, velké květináče a větší psi,“ vyjmenoval Němec, na co si mají lidé dát pozor, aby zbytečně nezvyšovali vlhkost vzduchu.

Optimální teplotu v obytných místnostech vidí lehce pod 20 stupni. „Až začne být opravdu chladno, standardní těsný byt je podle mě potřeba pořád udržovat na cca 19–20 stupních, třeba s nějakými výkyvy dolů, ale mělo by se občas zatopit. Hlavně ráno, aby se stěny ohřály a vysušily, zvláště nad podlahou za skříněmi a podobně,“ doplnil.

Varoval však, že přesto není normální mít doma pouze 19 stupňů, bere to však jako kompromis vzhledem k žádanému snižování teploty. Problematický je podle něj však i druhý extrém, tedy příliš vysoká teplota. „Normální teplota je kolem 21 stupňů. Třeba 26 je zase druhý extrém. U vysoké teploty, pokud ten vzduch nechám nasytit vlhkostí, je riziko plísní taky, protože se zvýší teplota rosného bodů,“ uvedl Němec pro CNN Prima NEWS.

Tagy: