Až nás zase zavřou, budeme pracovat načerno, tvrdí někteří podnikatelé

Kadeřnictví

Práce načerno kvůli covidu

Jsme připraveni pracovat načerno, vzkazují vládě podnikatelé pracující v kosmetických či masážních salónech. Reagují tak na zhoršující se epidemickou situaci a obavu z toho, že kabinet po krátkém rozvolnění jejich podniky zase brzy zavře. CNN Prima NEWS přináší zkušenosti několika z nich. Pochopení pro ně mají jak jejich klienti a ekonomové, tak prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„První vlnu jsem zvládla díky úsporám. Na druhou jsem si něco málo našetřila přes letní otevření. Vždy jsem dodržovala přísné hygienické podmínky, ale další zavření už nezvládnu. Zvažuji práci načerno,“ popsala svou situaci CNN Prima NEWS kosmetička Petra z Prahy, která nechtěla uvést jméno své firmy. Bojí se totiž státní kontroly.

Strach ze zavření má především proto, že sleduje vývoj čísel i fungování systému PES. V pondělí vláda sice oznámila jen zkrácení zavíračky pro restaurace, ale brzy se mohou zavřít i služby a obchody.

Její rozhodnutí pracovat navzdory zákazu chápou i zákazníci a přijdou ji podpořit. Za hlavní důvod označují zmatky kolem nařízení a neschopnost české vlády.

„Je to totální chaos a neschopnost vlády vytvořit funkční a předvídatelný systém. Je mi těch, kteří pracují v takových oborech, opravdu líto. Co mohou dělat? Pokud budou pracovat ilegálně, určitě přijdu,“ říká zákaznice Lenka.

Naoko probíhala rekonstrukce a chodilo se zadem

Podobně to vidí i další. „Chodím pravidelně na manikúru. Opravdu netuším, proč bych měla někoho ohrozit, když mi s rouškou na ústech a s rukou prostrčenou plastovým krytem od manikérky, někdo upraví nehty,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zákaznice Věra, která navštěvuje jiný salón v hlavním městě.

Její manikérka dokonce na opatření vyzrála tak, že měla naoko zavřeno. „Po dobu uzávěry měl salon oficiálně zavřeno, probíhala rekonstrukce provozovny, zalepili okno, jako když jsou tam malíři. No a chodilo se zadem. Jsem za to vděčná, oni také. Lidé se domluví i přes nesmysly, které vláda na drobných živnostnících oficiálně páchá,“ pokračuje Věra.

Stříhám doma kamarády

Ve zvláštní situaci se octli i kadeřníci a kadeřnice. Ač museli mít oficiálně uzavřenou provozovnu, mohli chodit stříhat zákazníky k nim domů. A většina z nich toho skutečně využila.

„Jezdím ke známým domů. Nejedu jen tak k někomu, protože mám strach, že by mě někam nahlásili. Ale kamarády ostříhám. Aspoň si tak něco přivydělám,“ přiznala kadeřnice Ilona, která si nepřála zveřejnit celé své jméno.

Prouza: Revolta je jediné řešení

O tom, že živnostníci nařízení často především z důvodu obživy a zaplacení účtů nedodržují, ví své i ekonom a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Dá se to pochopit v situaci, kdy vláda trestá ty, kteří za to nemohou a ani jim nepomůže s tím, aby nespravedlnost aspoň přežili. Revolta je v takové chvíli pro řadu lidí jediné logické řešení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Prouza.

Sám nechápe třeba to, že kadeřnice mohly chodit stříhat domů, ale salón musely zavřít. „Už teď to bylo podivné, když třeba kadeřnice nesměly stříhat u sebe v provozovně, ale mohly chodit ke klientům domů. Nikdo nechápal, proč je to takto nastavené, když třeba v rodině je ještě více sociálních kontaktů,“ dodal Prouza.

To, že podnikatelé takto fungují, naznačují i ekonomové. „Nedělejme si iluze, že služby jako kadeřnictví vládní nařízení přísně dodržují,“ řekla pro CNN Prima NEWS Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Tagy:
kosmetika služby pandemie CNN Prima NEWS Helena Horská vládní opatření ekonom kadeřnictví Tomáš Prouza Raiffeisenbank vláda Praha koronavirus zavřené obchody Vláda ČR Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Protiepidemický systém České republiky