Práce z domu i robot pomocník. Lepší svět díky AI máme už teď. Ale zůstaňme lidmi

AI neboli umělá inteligence. Jedni při rychlých pokrocích, jaké v současnosti dělá, jásají, jiní na ně hledí s obavami. Na ty ovšem podle posledních oficiálních zpráv můžeme s klidem zapomenout. AI lidskou sílu v dohledné době určitě nenahradí. Jednoduše proto, že zatím zůstává víceméně nedokonalá a navíc je výrazně dražší. Přesto stojí za povšimnutí, co všechno dokáže. Pár tipů, které se vyplatí znát, přinesla ve svém dalším vysílání společnost ITnetwork.

Ať už jste do moderních technologií nadšení více či méně, používáme je téměř všichni a v podstatě každou minutu všedního dne.

Práce z domu je in

Stačí se trochu zamyslet — chytré mobily, hodinky, notebooky... to všechno patří k denní rutině. Což nám přináší jedinečnou možnost, o jaké se starším generacím ani nesnilo - možnost práce na dálku. Máme nemocné dítě? Zrušili nám let z dovolené? Tak či tak můžeme zůstat produktivní. Práce na dálku patří mezi nejžádanější benefity i v IT oblasti. „Nedávný průzkum společnosti Moore Global ukazuje, že hybridní model, kdy se střídá práce z domu s tou z kanceláře, pozitivně ovlivňuje produktivitu zaměstnanců,“ zní v dalším díle podcastu ITN ONAIR.

Moderní doba, moderní způsoby. V konečném důsledku tak mnohdy můžeme pracovat i pro zaměstnavatele, kteří působí v úplně jiné zemi. Ostatně právě takovou situaci v současnosti řeší jeden z 5 Statečných, kteří absolvovali rekvalifikační kurz u ITnetwork. S rodinou se brzy chystá přesunout do Peru. „Mít možnost nebýt závislý, jet online je něco neuvěřitelně skvělého,“ pochvaluje si Jiří Svoboda.

Hybridní práce stále získává na oblibě mezi většinou Čechů. A to dokonce natolik, že už se na politické úrovni řeší i zaměstnanecké náhrady. Za každou započatou hodinu by mohli získat paušál 4,60 Kč. Počítá s tím připravovaná vyhláška ministerstva práce, kterou na svém webu loni v říjnu zveřejnila vláda. „Jednou z možností, jak nově při práci na dálku náklady nahrazovat, je vyplácet zaměstnanci paušální částku, která reprezentuje veškeré náklady, které by zaměstnanci při práci na dálku v uvedeném smyslu mohly vzniknout,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech k vyhlášce.

Když je práce moc

Jako všechno i práce z domu má své nevýhody. K nim patří tenká hranice mezi pracovními povinnostmi a volným časem. Leckdo má tendenci to s prací přehánět, jiného do ní více, než je třeba, tlačí šéf. „V Austrálii proto aktuálně projednávají nový zákon. Ten by dal zaměstnancům právo na odpojení. Firmy by tam neměly právo penalizovat své zaměstnance za nereagování mimo svou pracovní dobu,“ zní v dalším z postřehů profesionál z ITnetwork.

O tom se v Česku zatím nemluví. Ale kdo ví...?

Není chatbot jako chatbot

O čem ale Češi hojně diskutují, je rivalita mezi USA a Čínou. Zastánci jedné i druhé strany jsou schopni o převaze té či oné strany diskutovat i hodiny. A není divu. Obě země tenhle, snad odvěký, závod prožívají dnes a denně. V posledních letech pochopitelně na poli AI. „Čína za posledních šest měsíců schválila více než 40 modelů umělé inteligence pro veřejné použití. Chce tak stáhnout náskok Spojených států. Jeden z největších čínských chat botů, Ernie, má údajně už více než 100 000 000 uživatelů. Oproti Chatu GPT je to ale stále ještě málo,“ zní ve druhém díle podcastu ITN ONAIR.

Těžko odhadovat, jestli jsou mezi nimi i Češi. Většina z nás se totiž podle posledních dat s chatbotem ještě blíže neseznámila.

Už jste použili chatbot?

Pohlídá, pobaví i uklidí - AI, kterou by chtěl každý

Chatboti nám moc neříkají, ovšem s roboty, to je jiná... Baví nás především ti, kteří umí uklidit, pobavit a jinak nám zpříjemnit život. Z upgradeu společnosti Samsung, což je další zajímavý tip od společnosti ITNetwork, tak bude nadšený nejeden z nás. „Mít vlastního robota, který pomůže v domácnosti, zabaví vás, když je dlouhá chvíle a ještě k tomu pohlídá domácího mazlíčka? Žádné sci-fi. Na prestižním technologickém CS veletrhu představil Samsung vylepšenou verzi svého žlutého robůtka Ballieho. Ten zvládne vše, o čem byla řeč, a ještě mnohem víc. Taky ho nutně potřebujete?“

Pokud odpověď zní ano, můžete si nějakého pořídit. Anebo zkuste rekvalifikační kurzy u ITnetwork a třeba si nějaké vyrobíte k obrazu svému. Pokud váháte, podívejte se na inspirativní rozhovor s absolventem Jiřím Svobodou.

Tagy:
Austrálie robot Peru umělá inteligence Česko USA Komerční sdělení Samsung Čína práce na dálku Jiří Svoboda chatbot Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky A.I. Umělá inteligence ITnetwork