Unikátní systém rozpozná střelbu, typ zbraně i místo výstřelu. Vyvíjejí ho vědci v Praze

Systém pražských vědců dokáže rozpoznat střelbu až na padesát metrů.

Vědci v Praze vyvíjejí systém, který rozpozná střelbu

Měl by rozeznat střelbu venku i uvnitř budovy a určit polohu střelce. Řeč je o systému, který vyvíjejí vědci na ČVUT v Praze. Za osm let výzkumu a zkoušek jsou na 99% přesnosti a senzory prý dokážou rozpoznat i o jaký typ zbraně se jedná a upozornit na nebezpečí.

Malá krabička se dvěma citlivými mikrofony a širokým rozsahem. To je detektor střelby, konkrétně se jedná o jednu z posledních generací.

ČTĚTE TAKÉ: Fakulta nebyla nic, jsem nastavený na jatka, hrozil muž expřítelkyni. Soud ho rychle potrestal

„První prototyp měl čidla o čtyřech mikrofonech a každé z nich dokázalo identifikovat azimut a elevaci příchozího pulsu. Další systémy už měly třeba jen jeden mikrofon, ale bylo jich potřeba víc. Poslední dvě generace tedy mají dva mikrofony, takže z předního poloprostoru dokážou určit úhel příchodu impulsu,“ řekl CNN Prima NEWS vedoucí katedry měření elektrotechnické fakulty ČVUT Jan Holub.

Mikrofony pracují nepřetržitě a signál výstřelu rozpoznají ze vzdálenosti až padesáti metrů. „Nejprve se vyloučí signály, které se liší od potencionálního záznamu výstřelu. To se dělá přímo na úrovni čidla. Následně na úrovni serveru se provede definitivní klasifikace, kde se potvrdí, že se jednalo o výstřel a odhadne se typ zbraně, z které výstřel vyšel,“ vysvětlil vedoucí katedry měření.

Senzory po zaznamenání střelby v půlkruhové výseči ukážou, z jakého směru vyšla. Vědci zkouší účinnost senzorů jak uvnitř budovy, tak v prostoru kampusu, kdy senzory umístili na střechách budov.

„Získávání falešných poplachů je o něco jednodušší, to se jedná o nahrávky různých lámaných větví nebo bouchání dveří aut. Získávání nahrávek ostrých střel je o něco svízelnější, spolupracujeme s ministerstvem obrany, univerzitou a většinou používáme nahrávky z vojenských střelnic,“ dodal Holub. Vědci budou ve vývoji pokračovat i nadále. V praxi by se systém dal využít třeba ve školách, nemocnicích nebo na ulici. Komerční využití ale experti z ČVUT zatím nechystají.

Foltýn: Umísťovat systém do učeben je absurdní

Podle bezpečnostního analytika Otakara Foltýna je ale představa vybavit těmito zařízeními všechny učebny v Česku nesmyslná. Podle něj bychom si měli uvědomit, že události z filozofické fakulty byla extrémně výjimečná situace. Tento systém by se prý měl využívat pouze tam, kde hrozí zvýšené nebezpečí.

„Je to úplně stejné jako s běžnými průmyslovými kamerami. Představa, že budeme mít město prošpikované kamerami, jako to můžeme vidět v Číně, spíš připomíná sci-fi film než realitu, ve které byste chtěli žít. A ještě absurdnější je umisťovat čidla na střelbu do každé učebny v každé škole v České republice,“ dodal Foltýn v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nové video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

Tagy:
budova zbraň střelba bezpečnost nebezpečí vědec vysílač Praha České vysoké učení technické v Praze Jan Holub senzor