PŘEHLEDNĚ: Jak funguje úsporný tarif? Lidé často nevědí, bombardují dodavatele dotazy

Na úsporný tarif stále míří dotazy lidí. Jak správně funguje?

Začíná platit úsporný tarif

I když úsporný tarif existuje už skoro měsíc, řada lidí stále netuší, jak funguje. Zákazníci bombardují svými dotazy energetické společnosti, jak o tarif mohou zažádat nebo kdy jim přijdou peníze na účet. Úsporný tarif je ale pro všechny automatický a obdrží ho i lidé, kteří ho nechtějí. Společnosti přesto evidují nárůst množství hovorů, který je největší od pádu Bohemia Energy.

Dodavatelé energií začali propisovat úsporný tarif už na konci září. Jedná se o vládní opatření, které bojuje s vysokými cenami energií. Obdrží ho všichni, takže se nemusí o tarif nijak speciálně žádat. Přesto lidé stále volají na informace energetických společností.

To je příklad i skupiny ČEZ, kde evidují nárůst v minulém týdnu o dvojnásobek. „V průměru to bylo přes 12 000 telefonátů denně. Vůbec nejrušnější bylo s 20 983 volajícími pondělí, tedy nejvyšší počet telefonátů od pádu Bohemia Energy. Zákazníci volají zejména kvůli úspornému tarifu – zajímají se o nastavení záloh, SIPO a trvalých příkazů,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí skupiny Roman Gazdík.

Podobné to je i u Pražské energetiky, kde evidují nárůst počtu hovorů o 200 procent. „Jednoznačně převažují dotazy na úsporný tarif. Lidé se ptají na jeho princip.Vysvětlujeme, že peníze jsou připsány na zákaznický účet vedený u PRE a odrazí se ve většině případů ve snížení záloh,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí PRE Karel Hanzelka. Dodal, že někteří lidé si mylně myslí, že úsporný tarif mají obdržet v podobě příspěvku na bankovní účty. „Trpělivě jim vysvětlujeme, že tomu tak není,“ dodává.

Jak úsporný tarif funguje?

Úsporný tarif je vládní opatření, které začalo fungovat od října. Dodavatelé ale začali jeho zohledňování už na konci září. Lidé tak nemusejí nikam volat a ani nikam chodit se speciální žádostí. Pomoc dostane každý s odběrným místem.

Státní příspěvek, který se propíše do měsíčních záloh automaticky, obdrží všechny domácnosti s elektřinou. Jedinou výjimkou jsou domácnosti se sazbou D61d a se sazbou D27d pro elektromobily.

Kolik lze ušetřit s úsporným tarifem?

Záleží na dané distribuční sazbě. Nejčastěji se jedná o sazbu D01d, D02d a D25d, kde lze ušetřit až 3 500 korun. Sazby D26d, D35d, D45d, D56d a D57d spadají do státního příspěvku ve výši 2 500 korun. Kromě toho dochází také k odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, kde lze ušetřit 599 korun za MWh elektřiny. Tento poplatek se také zrušil automaticky. Využít lze také on-line kalkulačku, kde si lidé mohou vypočítat, kolik ušetří.

Lze ušetřit peníze i jinak?

Ano, a to bez úsporného tarifu. Stačí pouze omezit svou spotřebu. Některé společnosti k tomu navíc motivují. To je příklad Pražské energetiky, která rozjela motivační úsporný program Prémie. „V případě, že přes zimní topnou sezónu zákazníci sníží spotřebu elektrické energie, připíšeme jim finanční prémii,“ řekl Karel Hanzelka.

Tagy: