Jsme ve střehu. Omikron může zamávat s onkologickými pacienty, obává se lékař Balík

Martin Balík

Balík a Roháčová o omikronu a povinném očkování

S omikronem může být v nemocnicích pět tisíc lidí, ale hospitalizace budou snad krátké. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík. Nová varianta koronaviru může podle něj být problém například pro onkologické pacienty.

„Pořád dostáváme pacienty s mutací delta, takže pořád počítejme, že i když omikron převažuje, bude tady podíl hospitalizovaných s jiným typem koronaviru nebo dokonce s oběma dohromady. Omikron bude znamenat zátěž pro praktiky, může být pět tisíc lidí v nemocnicích, ale hospitalizace budou snad krátké,“ nastínil lékař Balík.

Z dat ze zahraničí i z vyjádření odborníků se zdá, že varianta omikron je opravdu mnohem nakažlivější, ale často nezpůsobuje tak závažný průběh nemoci zakončený minimálně hospitalizací. Vlna omikronu by podle nich měla v Česku vrcholit na přelomu ledna a února.

Balík nečeká, že by Všeobecná fakultní nemocnice měla v únoru problém s kapacitou lůžek na intenzivní péči. „Je tady ale jeden zádrhel. Některé nemocnice mají velkou koncentraci predisponovaných lidí, jako jsou hematoonkologičtí, onkologičtí nebo pacienti s poruchou imunity. Tam jsme ve střehu a bojíme se, že by s nimi mohl omikron zamávat,“ dodal Balík.

Covidária mizí, oddělení jsou zpět v běžném režimu

Také na klinice infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce je zatím situace klidná. V posledních dnech nebo týdnech tam nemají zvýšený příliv pacientů. Řadu oddělení už vrátili z covidových středisek do běžného režimu. „Rezervy ale máme dostatečné,“ popsala primářka kliniky Hana Roháčová.

Očekává, že pokud průběh onemocnění variantou omikron bude opravdu lehký, pacienti zůstanou především v domácí péči.

Došla řeč také na povinné očkování pro vybrané profese, které mělo platit od března, nová vláda ale úpravu vyhlášky o očkování z rukou předchozího kabinetu ve středu zrušila. „Osobně proti povinnému očkování například u zdravotníků nic nenamítám. Myslím, že bychom k tomu měli přistupovat odpovědně. Je to ochrana nejen nás, ale hlavně pacientů. I když jsou očkovaní, přicházejí do nemocnice nějak oslabeni,“ konstatovala Roháčová.

Také Balík je příznivcem povinného očkování, ale podle něj je potřeba individualizovat. „Tady je téměř 80 tisíc zdravotníků, kteří prodělali chorobu. Když k tomu mají dvě dávky, booster znamenal vlastně čtvrtou dávku. Jedna věc je povinnost, druhá je pohled na anamnézu daného člověka,“ upozornil.

Pokud by k povinnému očkování došlo, někteří zdravotníci by nemohli chodit na pracoviště. „U nás by to problém nebyl, ale pořád počítejme, že v republice může být kolem 10 procent neproočkovaných lékařů. Jelikož je zdravotnictví personálně napnuté, budeme potřebovat každého,“ doplnil Balík. V některých provozech by to podle něj mohlo ublížit.

Jedna věc je svoboda, druhá odpovědnost

Na klinice Roháčové jsou rovněž očkovaní téměř všichni, jenže šíření omikronu je rychlé a promořenost bude podle lékařky během několika týdnů velmi vysoká. „Směřovat případně ke karanténě u zdravotníků je nemožné, jinak bychom nemohli poskytovat péči těm, kteří ji potřebují,“ narážel na takzvanou pracovní karanténu, kdy zástupci některých profesí budou moci do práce i po pozitivním antigenním testu, nesmí ale mít příznaky nemoci.

Balík ještě upozornil, že povinná vakcinace není nic neobvyklého. „Kdysi tady byla. Jsem z generace, která to brala jako běžnou součást života. Třeba tuberkulóza nebo žloutenky u zdravotníků. Když tady covid udělal takovou paseku, tak bychom se měli chránit. Jedna věc je svoboda a rozhodnutí se očkovat, druhá je odpovědnost vůči okolí,“ zdůraznil.

Tagy: