PŘEHLEDNĚ: Bojíte se, že nemáte na výbavu pro školáka? Podívejte se, kde žádat o pomoc

Dopřejte školákům klidné místo na učení i psaní úkolů

Pomůcky pro chudé děti

Děti se pomalu loučí s prázdninami, zatímco rodiče se začínají připravovat na velké nákupy školních pomůcek. Ty letos vyjdou zase o něco dráž. Některým lidem ve výrazné finanční tísni již několik let s obstaráním výbavy pro školáka pomáhají nadační fondy, a to jak v rámci města, tak na úrovni státu. Ohledně úhrady zájmových kroužků je rovněž možné oslovit zdravotní pojišťovny. Na jakou podporu máte ve své ekonomicky nepříznivé situaci nárok a kam se můžete obrátit? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehledné shrnutí.

Pokud vychováváte dítě sami či se vaše domácnost nečekaně ocitla v ekonomické tísni, mohou vás některé ceny při nákupu pomůcek pro školáka nepříjemně zaskočit. Tak jako u jiného zboží, i zde zaúřadovala inflace.

Jestliže to se svým rozpočtem nezvládnete, můžete se obrátit na některé úřady s žádostí o příspěvek. Jaké instituce vám mohou nabídnout ve finanční tísni pomocnou ruku?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Školní obědy podraží, ne naposledy. Měníme okurky za mrkev a mrkev za okurky, líčí ředitelka

Neziskové organizace

Jestliže máte strach, jak zvládnete v prvních zářijových dnech nákup všeho, co bude vaše dítě potřebovat, je možné kontaktovat neziskové organizace, které se školami či městskými částmi úzce spolupracují. Lidem, kteří touto cestou požádají o příspěvek, mohou pomoct s různými poplatky týkajícími se jak školy, tak mimoškolní činnosti. O pomoc je možné požádat například organizaci Dvojka srdcem či Scioškoly.

Městské části

Správa některých městských částí může pro rodiče školáků zajistit základní balíček školní výbavy. S nákupem dodatečných pomůcek je tak možné počkat až do prvního školního týdne. Výjimkou není ani možnost vypůjčení vybraných učebnic či pracovních sešitů. Pro žáky ekonomicky ohrožených domácností se velmi často organizují školní sbírky, kdy mohou lidé do školy přinést notebooky, psací potřeby nebo jiné věci.

Zdravotní pojišťovny

Mnoho pojišťoven nabízí množnost čerpat příspěvek na nejrůznější zájmové činnosti dětí. Oblíbenou oblastí jsou sporty či pohybové aktivity. V poslední době zaznamenaly společnosti zvýšený zájem o finanční podporu.

„Našim klientům nabízíme až tisíc korun na různé pohybové aktivity dětí jak na kroužky ve škole, tak i mimo ní. V letošním roce zažádalo o třetinu více rodičů,“ přiblížila situaci tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

„Přispíváme až 1 500 korun na sportovní kroužky či kurzy, rovněž na sportovní soustředění. V případě příspěvku na dítě se může jednat až o částku 2 500 korun,“ řekla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Pomoc od státu

V neposlední řadě je možné požádat o pomoc i stát. Zatímco minulý rok bylo možné čerpat jednorázový příspěvek v hodnotě pěti tisíc korun, letos bude získání podobné finanční injekce, která je označena jako Mimořádná okamžitá pomoc, doprovázeno mnohem přísnějším posouzením.

Bude totiž nutné předložit výkaz o výši měsíčních příjmů a zprávu o celkových sociálních a majetkových poměrech. „Jedná se o dávku, která je testovaná na otázku výše přijmu i otázku majetku,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zažádat o ni je možné také prostřednictvím on-line formuláře. Jednorázová pomoc může být vyplacena, pokud dojde k nenadálé životní situaci. Seznam podmínek čerpání je uveden v informacích.

Obědy do škol

Další z možností, jak ulehčit přezatíženému rozpočtu domácnosti, představuje projekt Obědy do škol. Ten má pomoct hlavně rodinám, které se ocitly v tíživé životní situaci a nemohou si dovolit platit školní obědy. Pro děti jsou díky tomu zajištěny pravidelné obědy ve školních jídelnách.

Mnoho žáků raději obědvá ve fastfoodech či nahrazují stravu v jídelně nezdravým jídlem. Podívejte se v reportáži:

Tagy:
Marian Jurečka škola školní pomůcky rodiče školák nezisková organizace finanční podpora základní škola děti příspěvěk sociální dávky náklady na středoškoláka Obědy do škol Mimořádná okamžitá pomoc