PŘEHLEDNĚ: Od úterý se mění pravidla karantén a izolace. Jak postupovat v případě nákazy

Karanténa

Od úterý se razantně mění pravidla karantén a izolací, ze 14 dnů se výrazně zkrátí pouze na 5. Důvodem ke zkrácení karantén je obava, že by kvůli velkému množství nakažených omikronem a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky. Dosud trvala izolace dva týdny, karanténu bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním PCR testem, pokud nebyly žádné příznaky. Co se tedy pro české občany od úterý mění?

Izolace

  • Izolace a karanténa se od úterý 11. ledna zkrátí na pět dnů. K jejich ukončení nebude nutný PCR test.

  • Lidé s pozitivním antigenním testem ji budou moci ihned ukončit na základě negativního výsledku následného PCR testu. Neočkovaní si jej ale musí zaplatit.
  • Po skončení pětidenní izolace i karantény bude těmto lidem doporučeno dalších pět dní nosit respirátor i tam, kde to opatření nevyžadují.
  • Lidem po skončení karantény bude navíc doporučeno, aby více sledovali svůj zdravotní stav, a pokud se příznaky objeví do 14 dní, měli by absolvovat PCR test.
  • Zkrácení izolace na pět dní podle nové metodiky neplatí u lidí, kteří mají příznaky covidu. Těm ji hygienici ukončí dva dny po jejich odeznění.

Karantény

  • U karantény po kontaktu s nakaženým možnost ukončení negativním testem není.
  • Lidé s příznaky musejí nad rámec pětidenní karantény počkat s návratem nejméně dva dny po jejich odeznění. Člověk s příznaky by měl navštívit lékaře, který mu nechá udělat PCR test. Ten je v takovém případě zdarma pro všechny.

  • Do 17. ledna, kdy se začíná testovat na pracovištích, nebudou dál muset očkovaní a lidé, kteří COVID-19 prodělali, do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým, pokud nemají příznaky.
  • Do pětidenní karantény budou muset po 17. lednu nastoupit i očkovaní a lidé, kteří v uplynulých šesti měsících prodělali nemoc. Dosud po rizikovém kontaktu nemuseli na test ani nastoupit povinnou karanténu.

Pozitivní antigenní test neznamená potvrzení nemoci

  • Po pozitivním antigenním testu nezačíná šestiměsíční lhůta, která se vyžaduje jako potvrzení pro covidový certifikát, který umožňuje využívání služeb či návštěvy akcí, například kulturních, sportovních nebo restaurací.

Důvodem ke zkrácení karantén je obava, že by kvůli velkému množství nakažených omikronem a lidí v karanténě mohli chybět pracovníci v klíčových oblastech ekonomiky.

Pro lidi, kteří jsou pozitivně testovaní v pondělí, stále platí izolace na čtrnáct dnů. Stejně tak pro ty, kteří šli v pondělí nebo dříve do karantény. Ukončit ji mohou po sedmi dnech negativním PCR testem, pokud nemají žádné příznaky.

Tagy: