PŘEHLEDNĚ: Pět tipů, jak rychle a účinně snížit účet za drahé energie

Tipy, jak ušetřit za energie

Cena elektřiny a plynu na burze trhá rekordy. Je tedy jen otázkou času, kdy se začne projevovat i na fakturách českých domácností. Ty pochopitelně hledají způsob, jak si od obřích nákladů alespoň částečně ulevit. Vedle středně až dlouhodobých řešení v podobě instalace fotovoltaických elektráren nebo výměny oken či zateplení domu ale existují i možnosti, jak nejhorší cenový požár uhasit rychle a poměrně jednoduše.

Redakce CNN Prima NEWS vám přináší několik tipů, jak rychle a účinně alespoň trochu snížit účet za energie, jejichž cena za poslední dva roky vystřelila do astronomických výšin. Další úspory lze pak dosáhnout pomocí větších zásahů do vašeho bydlení, které se ale zároveň neobejdou bez dodatečných investic.

LED namísto žárovek či zářivek

Váš první krok by měl směřovat k výměně světelných zdrojů ve vašem bytě či domě. Pokud doma ještě stále svítíte žárovkami, budete spíše již raritou, ale o to víc můžete na elektřině ušetřit. Stačí nahradit žárovky LED svítidly. Takzvané „ledky“ totiž spotřebují i desetkrát méně energie než klasická žárovka. Náklady na pořízení jsou sice vyšší, ale vzhledem k cenám elektrické energie a dlouhé životnosti LED svítidel se vám během několika měsíců vrátí. Konečná suma, kterou ušetříte, ale samozřejmě závisí také na tom, jak dlouho necháte LED zdroje svítit.

O něco menší úspory dosáhnou také domácnosti, které sice už žárovky poslaly k šípku, ale nahradily je jen zářivkami. I v tomto případě se vyplatí sáhnout po LED osvětlení, protože „ledky“ spotřebují ještě dvakrát až třikrát méně než zářivky.

Utěsněte okna

Nejvíce energie domácnost spotřebuje za vytápění. Přestože si doma topíme menší část roku, podílí se teplo na účtech za energie zhruba ze šedesáti procent. A spotřeba je tím vyšší, čím více tepla nám z příbytku uniká. Vedle tepelných mostů, které ale mohou vzniknout při neodborně vedené výstavbě, je dobré zkontrolovat zejména těsnost oken. Vyplatí se tedy objednat si na prohlídku domu či bytu někoho s termokamerou, která vám úniky tepla odhalí. Pokud je problém v oknech, vyplatí se do jejich rámů nalepit silikonové těsnění.

Odkryjte radiátory

Pod okny se také zpravidla umisťují radiátory, aby teplo v místnostech správně cirkulovalo. Jenže někdy se sami dopouštíme přešlapů, kdy se o teplo okrádáme. Například když radiátory zakrýváme záclonami nebo na nich dokonce sušíme prádlo. Kdo se bez záclon neobejde, může je zkrátit tak, aby končily nad úrovní radiátorů. Vhodné není ani před radiátor postavit třeba pohovku. Pomoci může také nalepení reflexních pásů na stěnu za radiátorem. Ta zabrání, aby se teplo „vsakovalo“ do zdiva, a naopak je efektivně odráží do místnosti.

Stáhněte teplotu o pár stupňů

Přestože jde o radu, která se stává terčem řady posměšků, nikdo nic lepšího k okamžité úspoře nevymyslel a ani nevymyslí. Odhaduje se, že snížení vytápění o jeden stupeň Celsia přinese snížení spotřeby okolo pěti procent. Pokud je tedy někdo zvyklí topit na 24 stupňů, tak snížením na 20 ušetří hned zhruba pětinu. V některých místnostech navíc můžete topit ještě výrazně méně. Třeba v ložnici, kuchyni nebo koupelně. Pro spaní je vhodná teplota pod 20 stupňů, kuchyň vám vyhřeje vaření, koupelnu zase výpary z teplé vody během sprchování.

Hlídejte, kdy zapínáte pračku

Další velký podíl na výdajích za elektřinu mají domácí spotřebiče. Bez vaření, praní prádla nebo bez chladničky se obejdeme jen těžko. Proto je vhodné hlídat, v kterou denní dobu máte garantovaný nízký tarif (takzvaný noční proud), a vaření, praní, sušení nebo žehlení směřovat právě do těchto intervalů. Je to sice náročnější na time management, ale vyplatí se to. Ušetřit můžete až desítky procent. A přestože chladničku i mrazák musíte mít zapnuté nepřetržitě, i zde se dá ušetřit. Například pravidelným odmrazováním nebo kontrolou těsnosti. Odstraňování přebytečné námrazy vám dokáže snížit spotřebu těchto zařízení až o jednu třetinu.

Tagy: