PŘEHLEDNĚ: Děravé silnice mohou zničit kola u auta. Jak postupovat při žádosti o odškodnění?

Popraskané silnice bývají zejména po zimě.

Výmoly na silnici

Díry a výtluky na silnici mohou řidičům velmi znepříjemnit život. Zejména po zimě a mrazech je řada cest ve velmi zanedbaném stavu. Na takových silnicích hrozí poškození pneumatik nebo dokonce i kol. Jak v takových případech postupovat a na koho se mohou lidé obrátit s žádostí o vyplacení škody?

České silnice, zejména mezi malými obcemi, jsou lemovány dírami a popraskaným asfaltem. Stav cest zhoršuje extrémní počasí s teplotami pod nulou. Po zimě se totiž v prasklinách může více drolit asfalt a trhliny se zvětšují a prohlubují. Snadno se tak stane, že nepozorný řidič při své jízdě uslyší nepříjemnou ránu. Štěstí může opustit i šoféry, kteří si sice dávají pozor, přesto například v noci nevidí všechny nerovnosti.

ČTĚTE TAKÉ: ANO přebírá voliče Spolu, tvrdí Havlíček. Politolog varoval koalici před dalšími hrozbami

Velké výmoly a praskliny jsou podle zákona překážkou ve sjízdnosti. Taková nerovnost by měla být označená. Za provoz a bezchybný stav silnic odpovídá vždy vlastník komunikace. Často se jedná o silnice II. a III. třídy. Ty má ve vlastnictví kraj. Pokud se vám něco stane s vozem na těchto cestách, lze vymáhat škodu po správě komunikací jednotlivých krajů.

V případě dálnic a silnic prvních tříd je vlastníkem vždy stát, tedy Ředitelství silnic a dálnic. Ostatní komunikace jsou ve většině případů v majetku obcí.

Pokud dojde k poruše z důvodu nevyhovující komunikace, je potřeba řešit škodu ihned na místě. Poškozený by měl tedy zastavit na místě a co nejpodrobněji vyfotografovat díru v silnici i detail poškození auta. Lidé by si také měli zaznamenat co nejpřesněji úsek, kde se defekt stal.

V případě škody nad 100 tisíc korun je potřeba také zavolat policii. Její přivolání může být výhodou. Policisté totiž posoudí, zda se řidič mohl výmolu vyhnout a snížit rychlost. Pokud udělal motorista vše dobře, získává výhodu v řízení o odškodnění.

Řidiči také mohou využít pomoci zdarma, tedy svou asistenční službu pojišťovny v rámci povinného ručení. Pracovníci vám pomůžou například s vyplněním záznamu nebo odtahem. V neposlední řadě je také nutné vyplnit záznam o dopravní nehodě.

Koho o odškodnění požádat?

Lidé mají smůlu v případě, kdy budou chtít škodu vyplatit z povinného ručení. Pojišťovny vám nic neuhradí. Pro účely zničeného kola nebo pneumatiky slouží havarijní pojištění. Pojišťovna by měla zjistit, zda byla díra v silnici označena, či ne. Pokud nebyla, škoda by měla být proplacena.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kvalita práce automechaniků klesá. Zhoršily se hlavně autorizované servisy

Řidiči bez havarijního pojištění mohou žádat o odškodnění u vlastníka komunikace. Tedy u Ředitelství silnic a dálnic, krajů či u místních samospráv.

Co vše je potřeba napsat v žádosti o náhradu škody?

  • Jméno, příjmení, adresu a telefon
  • Čas a místo, kde došlo ke škodě
  • Popis škody a její vyčíslení
  • Důvod, proč je vlastník komunikace za defekt odpovědný
  • Případné potvrzení o účasti dopravní policie či třetí osoby

Smůlu můžete mít v případě, kdy výtluk či díra ve vozovce byla řádně dopravně označena.

Pokud máte havarijní pojištění a žádáte o proplacení, tak už se nemůžete obrátit na vlastníky komunikace. Mohlo by se totiž jednat o pojistný podvod.

Tagy: