PŘEHLEDNĚ: Vyznejte se ve vakcínách proti covidu. Které jsou ty nejúčinnější?

Kromě očkovací látky od americko-německé společnosti Pfizer/BioNTech, kterou se očkuje i v Česku, se na trh konečně dostávají i vakcíny od dalších výrobců. Jejich účinnost se ale výrazně liší, a to i v závislosti na jejich funkčnosti proti již známým mutacím koronaviru. Které jsou ty nejúčinnější?

Pfizer/BioNTech

Jedná se o první vakcínu, kterou se v Česku začalo očkovat, a současně o první očkovací látku, jejíž používání schválila Evropská léková agentura (EMA). Vakcína s názvem Comirnaty se aplikuje ve dvou dávkách a po prvních klinických studiích vykázala 95procentní účinnost.

Ve své studii z konce ledna ale týdeník British Medical Journal upozornil, že účinnost se může snížit při aplikaci pouze jedné dávky. Například v Izraeli a Velké Británii, kde již minimálně jednou dávkou naočkovali značnou část populace, se ukázalo, že první dávka vakcíny snížila míru pozitivních testů na koronavirus o 33 procent. Podle klinických testů ji ale měla snížit minimálně o 52 procent.

Vakcína by navíc podle výsledků laboratorní studie měla být jen o něco méně účinná i proti britské a jihoafrické mutaci koronaviru. Firma však zatím neuvádí o kolik. Vědci v současnosti připravují vzorky se všemi mutacemi, výsledky očekávají přibližně do dvou týdnů, píše web PharmaLive.

Moderna

Vakcínou od americké společnosti by se v Česku mělo začít co nejdříve očkovat také dvoufázově. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dosahuje očkovací látka účinnosti 94 procent, Světová zdravotnická organizace zase uvádí 92 procent.

Modernu zatím vědci nedoporučují například těhotným nebo kojícím ženám. Společnost rovněž minulé pondělí sama uvedla, že proti jihoafrické mutaci bude látka méně účinná. Zpravodajský web Stat uvádí, že od laboratorních testů se schopnost neutralizovat vir u vakcíny snížila šestinásobně. Přesto by ale před novými variantami měla chránit.

Johnson & Johnson

Na rozdíl od těch předchozích je tato vakcína jednorázová, stačí tedy jediná injekce. Podle oficiálního prohlášení společnosti byla po provedených testech „úroveň ochrany před středně těžkou až těžkou infekcí COVID-19 28 dní po očkování 72 procent ve Spojených státech, 66 procent v Latinské Americe a 57 procent v Jižní Africe“. Firma současně zaručuje 85procentní ochranu před těžkým průběhem nemoci.

Očkovací strategie v Česku počítá s tím, že vakcína Johnson & Johnson bude dostupná od dubna, kdy by mělo dorazit prvních 185 tisíc dávek. Společnost už informovala, že žádost o registraci bude podávat začátkem února 2021.

AstraZeneca

Vakcína Astra Zeneca, kterou se už očkuje například v Británii, je rekombinantní očkovací látkou, která je vyrobena na základě viru, který způsobuje nachlazení u šimpanzů. Podává se ve dvou dávkách, mezi jejich aplikacemi by měl být rozestup 28 dní.

Skladuje se při teplotách dva až osm stupňů Celsia a v těchto podmínkách má roční trvanlivost. Její účinnost je podle klinických studií 70 procent, při druhé dávce má mít až 90 procent, studie ale zatím nebyly dokončeny. V pátek očkovací látku ke schválení doporučila také EMA.

Během února má přibýt Astra Zeneca také do českého očkovacího plánu. Země podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) neomezí očkování touto vakcínou u seniorů, jak to udělá třeba Itálie nebo zvažuje Německo. Je třeba počítat s tím, že vakcíny obecně fungují u starších méně, řekl ministr.

Novavax

Vakcína od americké společnosti Novavax se aplikuje ve dvou dávkách. Podle zpravodajského webu BBC dosahuje účinnosti 89 procent, jak se ukázalo během klinických testů provedených ve Velké Británii.

Ochrana by měla být vysoká také v případě britské mutace koronaviru, a to okolo 86 procent. Část studie zaměřená na jihoafrickou variantu viru ale ukazuje, že tam účinnost klesá. Vakcína byla účinná zhruba na 60 procent u pacientů bez HIV.

CoronaVac

Vakcína od čínské farmaceutické společnosti Sinovac dosahuje podle brazilské studie celkové účinnosti 50,4 procenta, píše web The Wall Street Journal. Látkou CoronaVac očkují především v Latinské Americe, smlouvu na objednávky ale podepsalo třeba i Turecko, Indonésie nebo Filipíny. Turecko podle klinických testů vykazovalo účinnost přes 91 procent, Indonésie 65,3 procenta.

Sputnik V

Vakcína vyvinutá ruským výzkumným institutem Gamaleya podle oficiálního prohlášení dosahuje účinnosti 91,4 procent. Srovnání s jinými zdroji zatím není k dispozici. Kromě Ruska byly klinické studie prováděny například v Bělorusku, Spojených arabských emirátech či některých jihoamerických zemích.

Tagy: