Překvapivý Johnsonův tah: Ilegální ukrajinské uprchlíky chce posílat do Rwandy

Britský premiér Boris Johnson při návštěvě Rwandy nevyloučil, že Londýn bude posílat ilegální ukrajinské uprchlíky do této africké země. Podle Johnsona mají Ukrajinci dostatek možností, jak se dostat do země v souladu s právem. Jeho přístup pobouřil mezinárodní organizace.

Premiér Johnson patří v době války na Ukrajině mezi nejvýraznější světové politiky. Osobně Kyjev během konfliktu už dvakrát navštívil, neustále jedná s prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho země darovala Ukrajině výraznou vojenskou i humanitární pomoc. Johnsonova dobrota má ale zjevně své meze.

Britský premiér v dubnu prezentoval projekt, ve kterém se Velká Británie spojila s africkou Rwandou. Týká se deportace ilegálních uprchlíků ze Spojeného království do afrického státu. Londýn se totiž každoročně potýká s přívalem migrantů, kteří chtějí ilegálně překonat Lamanšský průliv. Výměnou za „problémy“ by Rwanda obdržela miliony dolarů. Takto přesídlení migranti tak budou moci žádat o azyl ve Rwandě, nikoli v Británii.

Johnson teď při návštěvě Rwandy nevyloučil, že do projektu zahrne i ilegální ukrajinské uprchlíky. Přitom ještě v dubnu podle listu The Guardian tvrdil, že nic takového „se rozhodně nestane“. Teď ale správce Downing Street mluví docela jinak.

Místo Londýna do Kigali

„Lidé budou posláni do Rwandy pouze v případě, že by přišli do Velké Británie ilegálně. Tím pádem by podkopávali naše bezpečné a legální způsoby, které máme k dispozici. Myslím, že dáváme vízum zhruba 130 tisícům Ukrajinců, kteří mají nejméně dvě dobré cesty, kterými se mohou dostat do této země,“ sdělil Johnson.

„Ale pokud přicházíte ilegálně, znevažujete všechny, kteří přišli legálně. A to je šílené. Obávám se, že teoreticky se to může stát. Je to ale velmi nepravděpodobné,“ doplnil britský premiér.

Johnsonův projekt deportace ilegálních migrantů kritizovali mnozí zástupci Rady Evropy, a to například z Německa, Francie, Itálie, Turecka, Arménie, Řecka nebo Islandu. Rwanda už část peněz za projekt dostala, deportační lety ale ještě kvůli silné kritice nefungují.

Tagy: