Přestárlé tanky i Stalinovy houfnice. Rusko posílá vojáky na frontu s historickou výbavou

Rusové ve válce na Ukrajině přišli o tisíce kusů své vojenské techniky. Tu se snaží nahradit, ale nemají dostatek strojů a zbrojaři nestíhají vyrábět. Místo toho na Ukrajinu posílají historické tanky či děla. Mnohdy jde o techniku starou desítky let, která zažila například okupaci Československa, potlačení maďarského protikomunistického povstání či dokonce hrůzovládu sovětského diktátora Josifa Stalina.

Na Ukrajinu zamířily například tanky T-62. Ty jsou považovány za jakýsi symbol Studené války, tedy období soupeření mezi USA a Sovětským svazem v minulém století. Zajímavostí je, že tyto tanky byly Sověty poprvé nasazeny proti nám v roce 1968, kdy vojska zemí Varšavské smlouvy vpadla do Československa, aby potlačila pražské jaro.

Ačkoliv jde o více než šest dekád starý typ tanků, Rusové jej dodnes nasazují na mnoha místech. V roce 2017 se objevil v Sýrii, kde Moskva pomáhala tamnímu autoritářskému prezidentovi Bašáru Asadovi v boji proti povstalcům.

V květnu loňského roku se pak zjevily i na Ukrajině, konkrétně byly zachyceny u města Melitopol. Vojenský historik Bernhard Kast ve svém vysílání na YouTube poznamenal, že se T-62 dostaly do žáru bitev, ale proti Ukrajincům si příliš dobře nevedly. Mnohé byly podle něj zničeny či padly do ukrajinských rukou zejména v době protiofenzivy, konkrétně na jihu v Chersonské oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Zraněného parťáka obrali, pak ho nechali zemřít. Hyenismus ruských vojáků zachytila kamera

Do invaze se navíc podle portálu The Insider zapojily i ještě starší tanky T-54 a T-55. I ty může člověk poznat na historických snímcích už z 50. let minulého století. Tyto stroje se také podílely na zničení protikomunistického odboru v zemích východního bloku, konkrétně byly nasazeny v Maďarsku roku 1956. Tehdy násilně potlačily maďarské protikomunistické povstání.

T-54 a T-55 dodnes některé státy mají v inventáři svých armád. Jde však například o Súdán, tedy nepříliš bohaté a moderní země. Překvapivé však je, že se tyto tanky rozhodli znovu vytáhnout sami Rusové, přestože byly od roku 2010 vyřazeny z ruské armády. Původně se mělo za to, že by měly být pouze „vykuchány“ na náhradní díly, které jsou kompatibilní například s tanky T-62. Na sociální síti Telegram se však objevily snímky, kterak jsou tyto tanky přímo nasazené, a to bez jakékoliv modernizace.

Stalinovy houfnice opět v akci

Do akce se podle ruskojazyčného webu The Insider vrací také houfnice D-1, které měli Rusové, respektive Sověti, ve své výzbroji už od roku 1943. Jde o děla, která mnohdy pamatují ještě tehdejšího vládce SSSR Stalina. Podle dat z roku 2021 měli Rusové disponovat 700 kusy této artilerie. Že se „Stalinovy houfnice“ dostaly i na Ukrajinu hlásil například proruský vojenský blogger Andrej Morozov již v srpnu loňského roku.

Kromě nich se ve válce prokazatelně objevily i kanóny MT-12 Rapira. Ty mají podle The Insider používat nejen Rusové, ale i Ukrajinci zásobení moderními zbraněmi ze Západu. Na Ukrajině byl zachycen i předchůdce těchto děl T-12, konkrétně na Rusy okupovaném poloostrově Krym. Není však jasné, zda se i tento typ, který Sověti začali používat od roku 1955, zapojil do bojů.

Rusové měli podle všeho nasadit také obrněné pěchotní transportéry BTR-50, které byly součástí sovětské výzbroje od roku 1954.

Ukrajinci tvrdí, že Rusové od zahájení invaze na Ukrajině přišli už o více než 3 700 tanků, přes sedm tisíc obrněných vozidel nebo o zhruba tři tisíce kusů artilerie. Údaje ukrajinského ministerstva obrany a generálního štábu však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka tank Československo Ukrajina Josif Stalin USA Rusko dělostřelectvo Studená válka ruská invaze na Ukrajinu maďarské povstání Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa T-55 Pražské jaro 1968 T-62