Převratná technologie: Ochrnutý muž ovládá závodní auto pomocí mikročipu ve svém mozku

Ochrnutý muž ovládá závodní auto pomocí mikročipu ve svém mozku.

Ochrnutý muž ovládá závodní auto pomocí mikročipu

Je možné řídit závodní auto ve vysoké rychlosti a přitom se nedotknout plynu ani volantu? Tým amerických neurochirurgů a dalších expertů vedený doktorem Scottem Faucim přišel s převratným vynálezem. Jde o speciální mikročip, díky němuž může auto bez problémů řídit i člověk ochrnutý od pasu dolů.

Na závodní dráze Pikes Peak International Raceway v americkém Coloradu nejsou vysoké otáčky a ostré zatáčky ničím neobvyklým. K tomu, abyste vyvázli bez úhony, je nezbytné intenzivní soustředění a dovednosti.

Německý závodník Aldana Zuniga předvedl, jak jednoduše může jízda vypadat, aniž by se byť jen jednou dotkl plynu. „Od své nehody jsem od pasu dolů nepohyblivý. Takže tohle je poprvé, co řídím auto. Je to úžasný zážitek,“ řekl v rozhovoru pro CNN.

Devět let po autohavárii, která mu změnila život, používá Zuniga k řízení své myšlenky. Jde o technologický průlom, jehož průkopníkem je tým vedený coloradským neurochirurgem Faucim.

Více než rok skupina pracovala na tom, aby Zuniga mohl komunikovat mezi mikročipem ve svém mozku a počítačem ve voze. „Počítač může zachytit konkrétní elektronický otisk a předat ho závodnímu vozu,“ vysvětlil Fauci.

Zuniga nyní může používat svou mysl k pohybu vozu a specializovanou helmu k jeho řízení. Sen, který byl pro něj kdysi nemyslitelný, je nyní díky soustředění a tréninku proveditelný. „Být uvnitř a jen sledovat, jak plynule projíždíte tratí a jak auto reaguje? Je to prostě neuvěřitelné,“ konstatoval Zuniga.

Stejně neuvěřitelné jsou možnosti využití této technologie do budoucna. „Potenciálně to můžeme využít pro řízení elektrického invalidního vozíku, golfového vozíku či pro ovládání robotické ruky. Jakmile tuto technologii vyvineme, může být použita pro všechny typy systémů,“ uvedl Fauci.

Závodník Zuniga se už nyní těší, až pomůže tuto cílovou rovinku překročit. „Technologie postupuje kupředu. Takže tomu musíme pomoci a přiložit ruku k dílu, aby byla v budoucnu dostupná pro všechny,“ dodal.

Tagy: