Prezidentská anketa s Fischerem: U adopce dětí stejnopohlavními páry musíme být obezřetní

U adopcí dětí stejnopohlavními páry bychom měli být velmi obezřetní, jako hlava státu bych ale respektoval parlamentní vůli. V prezidentské anketě to uvedl senátor Pavel Fischer. CNN Prima NEWS postupně přináší rozhovory se všemi kandidáty na Hrad. Každý host vždy zodpoví 12 konkrétních otázek. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu.

1. Zveřejníte před volbami zprávu o svém zdraví? A jak podrobná by případně byla?

Ano, jsem na to připraven. Zpráva o mém zdraví bude velmi krátká, možná na jednu stranu. Netrpím žádnými nemocemi.

2. Vyhlásil byste amnestii a v jakých případech byste uděloval milosti?

Prezident amnestii nemůže vyhlásit bez doporučení vlády. Za sebe jsem na případná jednání připraven, ale záleží i na kabinetu. Milost je naprosto výjimečný prvek v české justici, dává lidem naději, že i v situaci, kdy mají pocit, že se jim stala velká nespravedlnost, se mohou ještě někde dovolat. Milosti bych uděloval.

3. Udělil byste státní vyznamenání bratrům Mašínům?

Byl bych na to připraven. Potřeboval bych se ale seznámit s tím, proč ještě vyznamenání nedostali. Zajímaly by mě motivace předešlých prezidentů i navrhovatelů. Bratři Mašínové v mimořádné době prokázali mimořádnou odvahu.

4. Udělil byste státní vyznamenání prezidentovi Zemanovi?

Ne. Miloš Zeman má právo na veškeré výsluhy a pocty, které k tomu úřadu náleží. K udělení nejvyššího vyznamenání ale dnes nevidím důvod. Zeman se zasloužil o to, aby si čeští občané začali pravidelně číst Ústavu. Zažili totiž prezidenta, který ji systematicky porušoval.

5. Jmenoval byste trestně stíhaného premiéra?

Zvážil bych, jestli to nelze udělat jinak. Zda by nebyla možná nějaká alternativa, která by vygenerovala vládu s většinovou podporou bez trestně stíhaného premiéra. V naší zemi sice platí presumpce neviny, ale pro lidi zastávající úřad by měla platit spíš presumpce viny. Trestně stíhaní by měli úřad dočasně opustit a poté, co si případně očistí své jméno, se mohou vrátit. Z hlediska politické kultury je pro mě trestně stíhaný premiér nepřijatelný.

6. Podepsal byste zákon umožňující adopci dětí stejnopohlavními páry?

Jako prezident bych respektoval parlamentní vůli, nestál bych jí v cestě a byl bych připraven k podpisu, pokud by to bylo potřeba. Jsem také otevřen diskusi o vyrovnávání práv pro stejnopohlavní páry. U adopcí bych byl ale velmi obezřetný z hlediska práv dětí, která musíme všichni respektovat.

7. Domníváte se, že existují dvě, nebo více pohlaví?

Mám za to, že bychom si měli věci zjednodušovat, a nikoliv komplikovat. Rozdělení na ženu a muže je základní orientační bod pro malé děti. Pokud k tomu budeme přistupovat tak, že budeme ty věci dál popisovat třeba z hlediska sociálních věd, je to otázka k další debatě. Já bych to například nezaváděl do zákonů ČR. Tady bych byl velmi obezřetný. Tématem bych se nicméně byl schopen hlouběji zabývat. Ty otázky jsou samy o sobě zajímavé.

8. Byl byste pro zavedení eutanázie?

Ne, mám totiž obavy, že by se to mohlo zneužívat. Dobře vím, že ve chvíli, kdy poskytnete i velmi vážně nemocným pacientům odpovídající péči, volání po zavádění eutanázie nakonec zeslábne.

9. Mělo by Česko zavést euro a kdy?

Česká republika se k přijetí eura zavázala. Musíme ale splnit kritéria. Čím dříve, tím lépe. Abychom měli veřejné finance v pořádku. S ohledem na to, že se do Evropy vrátila válka, je pro mě euro a členství v eurozóně další bezpečnostní garancí. Neodkládal bych to.

10. Pokud byste se stal prezidentem, nechal byste na Pražském hradě vlajku Evropské unie? A patří tam i vlajka NATO?

Vlajku EU bych na Hradě nechal. Neměl bych důvod ji sundat. Jsme součástí Evropské unie. Vyvěsit vlajku NATO podle mě není potřeba.

11. Prezidentský plat bude od ledna 341 200 korun. Jak byste s ním naložil?

Poradil bych se se ženou. Rodinné finance spravujeme dohromady. Moje žena je velmi aktivní v charitních projektech. Dobře bychom zvažovali, jaké charitativní organizace podporovat. Tímto směrem bychom uvažovali.

12. Kdo by byl váš kancléř, šéf zahraničního odboru Hradu a mluvčí?

Mým kancléřem by byla osoba prověřená s odpovídající kvalifikací, která zároveň není trestně stíhaná. Hledáme někoho, kdo bude změnou. Nemusí to být ani výrazná osoba. Oslovil bych kolegy v diplomacii. Představu mám. Konkrétní jméno teď neřeknu.

Také u šéfa zahraničního odboru Hradu tuším, koho oslovit. Mám osobní zkušenost s celou řadou velvyslanců. Ten člověk by měl dobře rozumět vztahům s Německem, považuji je za dost důležité a sám v nich nemám takovou expertizu jako v případě jiných zemí. A mluvčího? V kampani mám tiskovou mluvčí, jmenuje se Mária Pfeiferová. Určitě bych ji oslovil, aby ona i další lidi z mého týmu šli se mnou na Hrad.

Tagy: