Prezidentův přítel Birke: Zeman je moudrý. Kdyby nemohl řídit úřad, rozhodl by o tom sám

Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Slámová a Birke o stavu Zemana

Podle poslance ČSSD Jana Birkeho je prezident Miloš Zeman v takovém stavu, že může vykonávat všechny své pravomoci. Jinak by prý sám uznal, že jeho zdraví není dobré. S advokátkou Klárou Long Slámovou se neshodli, zda je čas na aktivaci ústavního článku 66, podle něhož lze v Parlamentu odhlasovat, že prezident je nezpůsobilý svou funkci vykonávat.

Birke je mimo jiné i kamarádem Miloše Zemana. „Vnímám to velmi osobně. Jsem hrdý, že jsem přítel pana prezidenta. Musím ale říci, že každý má právo na zveřejňování informací o svém zdravotním stavu. Psal jsem paní Ivaně Zemanové, že držím palce, aby především její manžel byl v pořádku. Ale chápu, že někdo volá po morálním nároku znát zdravotní stav prezidenta,“ řekl Birke ve vysílání CNN Prima NEWS. Upozornil na dobu, kdy si kvůli covidu „prošel peklem“. Tehdy se rozhodl, že svůj zdravotní stav zveřejní.

Poslanec chápe, že někdo volá po morálním nároku znát zdravotní stav prezidenta. „Jsem bytostně přesvědčen, že Zeman je natolik moudrý, že pokud by nemohl řídit svůj úřad, tak by o tom rozhodl sám. Nemyslím, že by byla možná aplikace článku 66. V této situaci nejsme, vše by to jen zhoršilo,“ zdůraznil Birke. O Zemanovi řekl, že má tuhý kořínek a vše zvládne.

Dokazování u soudu

K tomu, aby byl prezident zbaven pravomocí, stačí nadpoloviční většina hlasů přítomných poslanců a senátorů. Sněmovna a Senát by přitom musely schválit totožné usnesení, že hlava státu není schopna zastávat úřad. Prezidentské pravomoci by přešly na další ústavní činitele – premiéra a předsedy obou komor Parlamentu. Samotnému prezidentovi by zůstaly vlastně jen dvě – podat rezignaci anebo se odvolat k Ústavnímu soudu.

U soudu by pak proběhlo dokazování, zda je prezident k výkonu funkce způsobilý, či nikoliv. Podle článku 66 Ústavy by prezident nebyl zbaven pravomocí s konečnou platností. Mohl by se svých pravomocí znovu ujmout, kdyby jedna z komor Parlamentu vzala později své rozhodnutí zpět.

Slámová: Není schopen vykonávat svou funkci

Birke tvrdí, že k aktivaci článku 66 není vhodná doba, advokátka Klára Long Slámová ale nesouhlasí. „Je dostatek informací domnívat se, že prezident není v tuto chvíli způsobilý vykonávat svou funkci. Víme, že několik dní neprojevuje navenek úkony, jaké by v rámci období kolem voleb lidé očekávali. Nastala situace zvažovat aktivaci článku 66. Informace, které vydávala prezidentská kancelář, se ukázaly jako nepravdivé, což je naprosto alarmující,“ zhodnotila Slámová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kancelář prezidenta by si podle ní měla uvědomit, že aktivaci článku 66 nahrála svým chováním. „Každý má právo chránit si své informace. Prezident je ale veřejný činitel a musíme se ptát, zda je schopen zachovávat obsah Ústavy. Občané mají minimálně morální právo vědět, jak na tom je,“ zdůraznila.

Zemana odvezla sanitka za doprovodu policejní kolony z Lán krátce po nedělním setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nemocnice i Hrad následně potvrdily, že prezidenta Miloše Zemana čeká další hospitalizace, která je plánovaná.

„Důvodem hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici jsou komplikace, které doprovázejí prezidentovo chronické onemocnění. Je hospitalizován na klinice intenzivní medicíny a je v péči odborníků. Nemám souhlas prezidenta sdělit jeho diagnózu, tak to udělat nemohu, neboť bych porušil zákon,“ uvedl na následné tiskové konferenci ošetřující lékař Miroslav Zavoral.

Hradní kancléř Vratislav Mynář odráží spekulace, že byl Zeman do ÚVN sanitkou převezen v bezvládném stavu. „Odsuzuju ty hyenistické záběry, komentáře a spekulace. Pan prezident při převozu usnul, o nic jiného nejde. V bezvědomí nebyl,“ sdělil pro Blesk zprávy v reakci na video, které proniklo do médií, hradní kancléř.

Tagy: