Kradu, protože mám hlad. V Česku roste počet zoufalých lidí, kteří nemají na jídlo

Energetická krize, inflace a zdražování potravin. Tento „vražedný koktejl“ vede některé Čechy k zoufalým činům. Podle zjištění webu iDnes stále více lidí krade zboží v obchodech. Nárůst drobných krádeží pozorují policisté téměř ve všech krajích. Ostatně i podle průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS všeobecné zdražování citelně zasáhlo 56 procent dotázaných.

V době pandemie měla řada obchodů omezený provoz, v souvislosti s tím se také snížil počet krádeží. Letos se už ale statistiky opět vrátily do období před covidem, někde tento rámec přesahují, upozorňuje web iDnes.

Mnohdy se jedná o krádeže potravin či menších peněžních částek. Například dne 20. července se jeden muž ve Zlíně pokusil ukrást jídlo v hodnotě 146 korun. Policii řekl, že měl hlad. „Stále častěji se při řešení těchto incidentů setkávají strážníci s lidmi, kteří odcizili základní potraviny, protože na ně nemají peníze,“ sdělil tehdy primátor Jiří Korec.

Zvýšení krádeží evidují i v Brně. „Od začátku roku se strážníci zabývali téměř 700 případy týkajícími se krádeží. V porovnání s loňským rokem se tento počet zvýšil zhruba o stovku,“ doplnila pro iDNES.cz mluvčí brněnských strážníků Markéta Skřivánková. Početné jsou prý krádeže potravin či drogerie.

Podobná situace je i v Hradci Králové. „Operační důstojník přijal oznámení z prodejny, kde zjistili osobu, která prošla pokladní zónou bez uhrazení zboží. Při vysvětlování se seniorka přiznala a sdělila, že zboží opravdu odcizit chtěla, protože má hlad,“ uvedli hradečtí strážníci.

Počet krádeží se zdvojnásobil

Podle Milana Kladníčka, ředitele zlínských strážníků, se většina ukradeného jídla pohybuje většinou v hodnotě od 100 do 200 korun. „Je to určitě ekonomickým deficitem v rozpočtu rodin a jednotlivců,“ zdůraznil. Kromě nedostatku peněz a potřeby zahnat hlad zmiňují přistižení také potřebu pořídit dárek pro někoho blízkého.

Mnohdy se přitom jedná o osoby, které jsou zabezpečené, bez sociálních problémů. „Ale to už nejsou potraviny, ale jiné komodity například ve sportu nebo průmyslové zboží,“ dodal Kladníček. Do poloviny loňského roku po celé republice policie zaznamenala 2 873 krádeží v obchodech. Letos jich bylo za stejné období již 5 342.

„Krádež drobného zboží není samostatná statistická položka. Zároveň se v uvedeném případě může jednat o přestupek, který v našich statistických výstupech nenajdete,“ vysvětlil pro iDNES.cz policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Krádež jako trestný čin je veden až za způsobenou škodu v hodnotě od deseti tisíc korun.

Průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS potvrzuje, že lidé se dnes obávají o svou finanční situaci. „V souvislosti s válkou na Ukrajině sledujeme narůstající obavy z ekonomických potíží,“ popisuje odborník STEM Martin Kratochvíl. Právě všeobecné zdražování uvedlo jako důvod k obavám 56 procent dotázaných. U 45 procent lidí panuje obava z přerušení dodávek plynu a jiných surovin.

Tagy: