Přibývá lidí, kteří podlehnou koronaviru doma. Dosud umírali hlavně hospitalizovaní

Starší manželé

Koronavirus v Česku

Lidé, kteří zemřou s koronavirem, ve většině případů stráví své poslední dny v nemocnici. Lékaři z brněnské Fakultní nemocnice U svaté Anny ale upozorňují, že se zvyšuje počet lidí, kteří podlehnou covidovému zápalu plic doma. Testy ve středu potvrdily nejvyšší denní přírůstek lidí s covidem od začátku epidemie. Za středu to bylo 15 729 případů.

„U osob, které onemocní a zhorší se jejich zdravotní stav, jsme předpokládali, že se dostanou do nemocnice, kde budou léčeni a přežijí, nebo nepřežijí nákazu koronavirem. Nicméně u některých osob probíhá to onemocnění velice rychle, oni se do té nemocnice nedostanou,“ vysvětlil přednosta Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně Tomáš Vojtíšek.

Nešlo přitom jen o pacienty, jimž lékaři nemoc diagnostikovali, ale i o ty, kteří teprve čekali na test nebo o nákaze neměli vůbec tušení. „V případě náhlého zhoršení dechových obtíží, kolapsu, usínání vsedě či více než dva dny trvající vysoké horečky je to nutné konzultovat s dispečinkem záchranné služby,“ prohlásil Vojtíšek.

V posledním říjnovém týdnu přitom lidé, kteří zemřeli s covidem doma, tvořili čtvrtinu všech pitev provedených v ústavu. Jejich průměrný věk byl 69 let. „Doposud přitom téměř u všech nemocných v ČR docházelo ke smrti až během hospitalizace,“ doplnil soudní lékař.

V 75 procentech byla bezprostřední příčinou virová pneumonie, u dalších lidí pak porucha krevní srážlivosti. U tří z 32 nakažených pacientů, u nichž určovali lékaři příčinu smrti od 22. září do konce října, souvislosti s koronavirem neprokázali.

O možném dalším vývoji epidemie v Česku zřejmě diskutovali také předseda vlády s hlavou státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek na zámku v Lánech sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Společně měli probírat aktuální situaci, které dominuje koronavirová krize. Premiér ale po schůzce odjel a s novináři nemluvil.

Ministerstvo zdravotnictví teď společně s odborníky připravuje nové modely k uvolňování a zpřísňování opatření. Měly by se řídit počtem nových případů, zásahem seniorů, reprodukčním číslem a podílem nově pozitivních ze všech testovaných. Souhrn aktuálních údajů o vývoji koronavirové nákazy představí ministerstvo v pátek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS připustil, že se situace nelepší natolik, abychom mohli jásat. „Epidemie se sice o něco zpomaluje, ale to brzdění je pomalé. Kdyby docházelo k nárůstu, nepohybujeme se mezi 10 a 15 tisíci, ale třeba 20 nebo 25,“ uvedl s tím, že nejde o výsledky, které by odborníci nepředvídali.

Tagy: