Prigožin se měl schovat do hotelu bez oken. Jak v minulosti dopadli největší kritici Putina?

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin opustil 24. června 2023 velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu v Rusku.

Šéf žoldáků z Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se po víkendové vzpouře zařadil na seznam osobností, které se postavily vládci Kremlu Vladimiru Putinovi. Na něm jsou například ruští opozičníci Alexej Navalnyj či Boris Němcov. Prvně jmenovaný je uvězněný Putinovým režimem, druhý byl před několika lety zavražděn. Jak se prezident vypořádává s nepřáteli?

Prigožin se tažením svých žoldnéřů na Moskvu, které ukončil až po dohodě s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, zařadil na seznam Putinových nepřátel. Ruský prezident je znám tím, že se se svými kritiky vypořádává velmi tvrdě. Některé potkala smrt, jiné vězení. Šéf vagnerovců se tak nemůže cítit zcela v bezpečí ani v Bělorusku, kam se dle dohody uzavřené během jeho rebelie uchýlil.

Podle informací předsedy zpravodajského výboru amerického Senátu Marka Warnera se Prigožin po svém příjezdu do Běloruska pro jistotu uchýlil do jednoho z mála hotelů, kde nejsou okna. „Říkám to proto, že – opět to bylo ve veřejném zpravodajství — za poslední rok se dostalo do konfliktu s Putinem několik ruských jednotlivců, kteří pak záhadně vypadli z oken pátého, šestého nebo sedmého patra,“ uvedl Warner pro stanici MSNBC.

Jak dopadli někteří kritici Putina?

Jedním z nejvýraznějších příkladů je někdejší opoziční politik Boris Němcov. „Výřečný kritik Kremlu byl nadějí ruské opozice. Několikrát se ocitl za mřížemi za to, že mluvil proti vládě. V roce 2015 byl však jen pár kroků od zdí Kremlu zastřelen. Hlas disidenta tak byl umlčen,“ hlásí reportáž CNN. Jeho údajní vrazi, kterými měla být trojice Gruzínců, byli odsouzeni k několika letům ve vězení.

Dalším, kdo se Putinovi postavil, je někdejší nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij. Ten byl dokonce součástí ruské administrativy, když byl v 90. letech náměstkem na ministerstvu ropného průmyslu a energetiky. Později začal prosazovat reformy, které se Putinovi nezamlouvaly. Chodorkovskij byl obviněn z podvodů, soud označoval za politicky motivovaný.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožinovi hrozí „nehoda“. Putin může zradu potrestat jedině zničením, říká expert

Chodorkovskij strávil celkem deset let ve vězení. Hned poté zamířil do Německa, posléze do Švýcarska, kde požádal o vízum. Dnes žije v britském Londýně a patří mezi nejvýznamnější tváře ruské opozice v exilu. Od roku 2021 se nachází na seznamu „zahraničních agentů“, kam Kreml zařazuje své kritiky.

Otrava, vězení i emigrace

Nejvýraznější tváří současné opozice je nejspíš Alexej Navalnyj. Nacionalisticky orientovaný politik je aktuálně v ruské trestanecké kolonii, kde si odpykává dlouhý trest, který byl dokonce navýšen. Před časem přežil pokus o atentát, když byl v Rusku otráven látkou novičok. Otravu přežil i díky tomu, že Rusové povolili jeho převoz do Německa.

Z pokusu o atentát vinil Navalnyj ruské tajné služby, které měly jednat na pokyn Putina. Po zotavení se Navalnyj rozhodl vrátit se zpět do vlasti. Ihned po přistání v Moskvě byl však zadržen a od té doby se na svobodu nedostal. Ve vězení skončil i další opoziční předák Vladimir Kara-Murza.

Jedním z představitelů současné ruské opozice je také bývalý poslanec ruské Státní dumy Ilja Ponomarjov. Ten v roce 2014 jako jediný ruský poslanec hlasoval proti anexi poloostrova Krym. Následně v průběhu několika let přišel o mandát zákonodárce, na jeho hlavu padlo obvinění z podvodů a nakonec Ponomarjov emigroval na Ukrajinu.

Zde získal občanství a při začátku invaze loni v únoru byl dokonce součástí ruské domobrany. Bojoval tak přímo proti svým vlastním lidem, alespoň podle místa narození. „Agresory jsem nebral jako Rusy, bral jsem je jako teroristy, zločince a fašisty. Fašismus je třeba zničit a nezáleží, pod jakou vlajkou právě je a kdo jsou státní příslušníci pod ní,“ řekl Ponomarjov v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Boris Němcov věznice Alexandr Lukašenko Michail Chodorkovskij Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj Jevgenij Prigožin Ilja Vladimirovič Ponomarjov