Za nízkou proočkovaností stojí nedůvěra k vládě. Bude se prohlubovat, shodli se politici

Odmítnutí očkování

Maříková a Kraus k aktuální pandemické situaci

Poslankyně za SPD Karla Maříková a předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus (ODS) se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli, že vláda měla protikoronavirová opatření přijmout dříve a mohla se z minulosti poučit. Kraus navíc podotkl, že jedním ze základních důvodů nízké proočkovanosti v Česku je ztráta důvěry ve vládu. Maříková dodala, že s nastavený pravidla se bude nedůvěra ještě prohlubovat.

Poslankyně Maříková je toho názoru, že lidé, kteří se očkovat chtěli, už tak učinili. „Nyní se budou očkovat ti, co k tomu budou nějakých způsobem donuceni. Není to cesta, naopak. Lidé budou mít ještě větší nedůvěru k vládě a pokud by třeba přišla mutace, který by byla vyloženě smrtelná, bude mít nedůvěra veřejnosti k vládě fatální následky,“ podotkla Maříková.

Dodala, že jednání vlády je velkým selháním. „Deformace restrikcí, plošných opatření, různých výhrůžek a nátlaku není správnou cestou. Od začátku mělo být řečeno, že vakcína chrání před možným těžkým průběhem nemoci, nikoliv před nákazou. Kdyby bylo řečeno pro i proti, lidé by měli větší důvěru,“ sdělila.

Kraus doplnil, že ztráta důvěry ve vládu nastala již na začátku pandemie. „Tehdy občané bohužel nebyli pravdivě informováni. Slyšeli jsme, že je vše nachystané, kolik máme ochranných prostředků, jenže to nebyla pravda. Tady začala ztráta důvěry, a to je jedním ze základních faktorů, který vedl k nízké proočkovanosti,“ reagoval.

Připomněl příklady Dánska či Portugalska, kde je očkována drtivá většina dospělých. „Když mají lidé ve vládu důvěru, protože ji dlouhodobě buduje, nebo v osobnosti, jako je admirál v Portugalsku, situace vypadá jinak,“ dodal.

Z Rakouska si vzor neberme

Aktuální opatření, například že z testů budou jako důkaz bezinfekčnost sloužit jen PCR testy, nutí podle Maříkové lidi k očkování. „Je to velká chyba, lidé jsou takto rozdělováni. Když už testovat, tak i očkované, kteří se mohou nemocí také nakazit a šířit ji. Pokud by vláda myslela vážně, že se jedná o ochranu zdraví občanů, byla by opatření nastavena pro všechny stejně,“ podotkla s odkazem na fakt, že očkovaní se testovat nemusejí.

Politici se mimo jiné shodli na tom, že přijmout rakouský scénář, kde od pondělí 15. listopadu zavedli lockdown pro neočkované, by nemělo smysl. „Zbytečně to rozděluje společnost, jsem proti tomu,“ řekl Kraus. Maříková dodala, že v Česku by to podle Ústavy ani nebylo možné. „Byla by to nejhorší cesta, jak ztratit důvěru,“ uzavřela.

Tagy: