Případ záměny na Bulovce, jež stála život nenarozené dítě: Policie komunikuje s poškozenými

Nemocnice Na Bulovce

V případu fatálního omylu nemocnice Bulovka se policii přihlásila i druhá žena

Policie komunikuje s oběma poškozenými ženami v případu tragické záměny pacientek, která ve Fakultní nemocnici na Bulovce v Praze stála život nenarozené dítě. Redakci CNN Prima NEWS to potvrdila mluvčí policie Eva Kropáčová. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že došlo k ublížení na zdraví z nedbalosti.

„V současné chvíli mohu říct, že kriminalisté komunikují s oběma poškozenými ženami, které ve věci figurují. S ohledem na průběh a citlivost celého případu nebudeme poskytovat žádné další komentáře,“ řekla pro CNN Prima NEWS Kropáčová.

ČTĚTE TAKÉ: Vše kolem tragické záměny na Bulovce. Jak k ní došlo, kdo pochybil a lze čekat trest?

Policisté se případem začali zabývat poté, co se jim ozval právní zástupce jedné z žen a díky nově získaným informacím ve věci zahájili úkony trestního řízení. Případ vyšetřují jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

Jak k celé události došlo?

Tragická událost se odehrála v minulém týdnu. Podle informací CNN Prima NEWS byly obě ženy Asiatky, přičemž jedné z nich měli lékaři udělat kyretáž – ta se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jí i ukončit těhotenství. Zákrok podstoupila těhotná žena, jež šla do nemocnice na běžnou kontrolu.

Fatální záměna pacientek nastala údajně už v čekárně. Ve chvíli, kdy bylo vyvoláno jméno té, která měla podstoupit zákrok, dotyčná na místě zrovna nebyla a zareagovala jiná – ta, co měla jít na kontrolu, popsal pro CNN Prima NEWS přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán.

„Když byla jedna z těchto dvou pacientek oslovena cizím jménem, souhlasně přikývla, vstala a odešla se sestrou do ambulance. Tam jí popsali všechny další kroky před samotnou operací. Z jejího projevu se zdálo, že všem informacím rozuměla a chápe je. Ochotně také podepsala dokumentaci, kterou si prošel i její partner, a to se jménem jiné pacientky. Stejně tak ochotně se nechala připravit na operaci a odvézt na sál. Když ji na sále před operací anestezioložka oslovila jménem, zase přikývla,“ sdělil pro CNN Prima NEWS zdroj, jenž si přál zůstat v anonymitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán o záměně pacientek

Případ nyní prověřuje i nemocnice. Pro CNN Prima NEWS to potvrdil přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. „To, kde se konkrétně stala chyba, je předmětem kořenové analýzy,“ uvedl s tím, že je nemocnice ve svízelné situaci. „Nemůžeme říkat veškeré detaily, abychom chránili soukromí pacientky a nemůžeme ani detailně odpovědět na vše, dokud nebude provedena důkladná analýza celé situace,“ vysvětloval Zikán.

Tagy: