Případy vraždících dětí děsí společnost. Odborníci mluví o extrémní míře násilí

Velkou Británií v posledních měsících otřásly brutální a sadistické případy vražd, které spáchaly děti mladší patnácti let. Analýza webu Sky News zkoumá, zda jsou takové případy častější. Násilné činy, které páchaly děti, se objevily i v Česku. Psycholog Karel Humhal vidí problém v rostoucím napětí v mezilidských vztazích.

Když loni 13. listopadu devatenáctiletého Shawna Seesahaie ubili a ubodali k smrti při brutálním útoku mačetou v parku v britském Wolverhamptonu, detektivy šokovalo zjištění, že jeho dvěma vrahům bylo pouhých 12 let, píše web Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bodnutí nožem do srdce a náhlá smrt kamaráda. Chladnou vraždu v Krásné Lípě zachytily kamery

Dva chlapce, které podle Korunní prokuratury nemohou být z právních důvodů jmenováni, odsoudili letos 27. září k odnětí svobody v ústavu pro mladistvé pachatele na dobu nejméně osmi let a šesti měsíců. Stali se tak nejmladšími vrahy od roku 1993, a vůbec nejmladšími osobami, které byly odsouzeny za vraždu s použitím nože.

O několik dní dříve byl před základní školou v Leedsu třinácticentimetrovým nožem ubodán k smrti čtrnáctiletý Alfie Lewis. Za vraždu v dubnu odsoudili Bardia Shojaeifarda, kterému v době činu bylo pouhých 14 let. Od soudu odešel s verdiktem: doživotí s minimálním trestem 13 let, píše The Guardian.

Později téhož měsíce byl v Manchesteru zahájen proces s dívkou a chlapcem obžalovanými ze „sadistické“ vraždy nožem šestnáctileté Brianny Gheyové. V době činu, ke kterému došlo loni 11. února, bylo oběma 15 let. Od soudu, který nejprve nechtěl uvést jejich jména, ale později rozhodl o jejich zveřejnění, odešli s doživotním trestem odnětí svobody. Scarlett Jenkinsonová stráví ve vězení nejméně 22 let a Eddie Ratcliff nejméně 20 let, než budou moci být podmínečně propuštěni, uvedla BBC.

Analýza webu Sky News, která zkoumala data z britského Úřadu pro národní statistiku, ukazuje, že počet mladších 16 let odsouzených za vraždu zůstal v období 2006/7 až 2022/23 poměrně stabilní. Nicméně podíl těchto mladistvých odsouzených se za posledních 10 let zdvojnásobil – z přibližně jednoho z 50 případů v roce 2012/13 na jeden z 25 případů v roce 2022/23. Údaj z posledního období je nejvyšší od roku 2008/09. Kvůli nízkému celkovému počtu mladistvých pachatelů mohou ale být průměry zkreslené.

Mnohem závažnější a extrémnější případy

Odborník na kriminologii Simon Harding se domnívá, že došlo k „nárůstu závažného násilí mezi mladými lidmi“ a větší „akceptaci extrémní míry násilí“ mezi dětmi. „Dokonce i něco, co se dříve řešilo pěstními souboji nebo protispolečenským chováním, se může náhle dramaticky změnit v něco mnohem závažnějšího a extrémnějšího,“ uvedl. Podotkl, že to, co před deseti lety mohla být rána pěstí do obličeje, před pěti lety bodnutí do ruky nebo nohy, je nyní bodnutí do krku nebo srdce, které může vést až ke smrti.

Na základě svých zkušeností s vypracováváním znaleckých posudků v soudních případech týkajících se trestné činnosti gangů, vykořisťování a moderního otroctví Harding upozornil, že zaznamenal větší „ochotu působit bolest a utrpení“.

Harding míní, že kromě případů, které se těší velké pozornosti médií, je většina násilí gangů v zemi, včetně případů, kdy děti zabíjejí jiné děti, z velké části skryta před veřejností. Prý je svědkem „naprosto extrémních událostí, které by se před pár lety nestaly“ – například lidé s postižením jsou vystavováni krutosti hraničící s mučením a mladé ženy jsou znásilňovány, bičovány a nuceny prodávat drogy.

Jiný doktor Harding, forenzní psychiatr Duncan Harding, pracuje s dospělými a dětmi, kteří se dopouštějí závažných trestných činů. Podle něj nevíme, zda vrazi mládnou nebo zda násilných trestných činů mládeže přibývá, protože prostě chybějí důkazy. Rozšíření sociálních médií způsobuje, že případy, které by dříve nezískaly širší pozornost, jsou nyní více vidět, což může vytvářet dojem, že jich přibývá.

Brutální případy otřásly i Českem

Vraždy spáchané dětmi se vyskytly i v Česku. V červnovém rozhovoru zveřejněném na policejním webu o tom promluvila kriminalistka a krizová interventka Lenka Frýbová. „Pamatuji si případ, kdy nezletilý chlapec zabil svoji adoptivní matku. Rodina ho adoptovala, když byl ještě kojenec. V osudný den nešel do školy, čekal na ni, až se vrátí z práce, a doma ji ubodal desítkami ran. Následně si vymyslel legendu, že se k nim domů vloupali dva zloději. Sám se pořezal na ruce, čehož se snažil využít, aby dodal svému příběhu na věrohodnosti. Počínal si velmi chladnokrevně, a po celou dobu vyšetřování neprojevoval lítost,“ popsala Frýbová.

U dětských pachatelů vražd jsou podle ní motivací nejčastěji osobní vztahy, například v rodině. Motivem případně bývá i snaha získat finanční prospěch. „Lidé nečekají, že by dítě dokázalo vzít zbraň a je pro ně nepředstavitelné, že následně skončí s pouty na rukou, ale jsou i takové případy,“ upozornila Frýbová.

Děti se nedokážou přizpůsobit okolí, míní psycholog

Podobných případů může podle psychologa Karla Humhala přibývat. „Děti – stejně jako dospělí – žijí ve světě, v němž z různých příčin roste napětí v mezilidských vztazích,“ popsal pro CNN Prima NEWS. Podle něj je člověk na jedné straně vybaven souborem vlastností, schopností a motivací, které ovlivňují jeho chování v různých situacích, stejně jako ostatní živé bytosti. Na straně druhé však žije v civilizaci, která se neustále vyvíjí a stává se složitější a komplikovanější. „Mnozí lidé, včetně dětí, se nedokážou úspěšně přizpůsobit svému okolí a ocitají se ve stresu, na což reagují nepřizpůsobivě, včetně agresivních projevů,“ řekl Humhal.

K nepříznivému vývoji může přispívat i větší dostupnost informací. „Může mít dobrý dopad, jsou-li pozitivně zpracovány. Jenže to se právě často nedaří,“ podotkl psycholog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: USA řeší další policejní střelbu. Černošský mladík zemřel u nápisu „Black Lives Matter“

Tagy: