Přispěla k požáru u Hřenska klimatická změna? Ve vysílání se o to přeli Skopeček s Peksou

Jan Skopeček a Mikuláš Peksa

Skopeček a Peksa k požáru v Českém Švýcarsku

Byl současný požár v okolí Hřenska důsledkem oteplování Země? Ve vysílání CNN Prima NEWS se o tom přeli místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) a europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Skopeček připomněl, že požáry a povodně byly v Česku také v dávné minulosti, kdy ještě neexistoval žádný průmysl. Peksa naopak kontroval, že současná klimatická změna je v historii bezprecedentní.

„Nemůžeme říct, zda globální oteplování konkrétně způsobilo tento požár, ale vytváří pro něj podmínky. V posledních týdnech jsme viděli, jak hoří Itálie, Španělsko, hořelo v Řecku či v Turecku a byla jen otázka času, než to dorazí sem. Do budoucna s tím budeme muset něco dělat, protože to, jak teď vypadá Hřensko, tak by neměly vypadat další lesy v republice,“ varoval ve vysílání Peksa.

Ukazuje se podle něj, jak důležitá je Zelená dohoda. „Green Deal je věc, která tady byla, je a bude v následujících několika desítkách let. Nechceme-li si planetu úplně zničit tak, jak vidíme v Hřensku, tak budeme muset s emisemi skleníkových plynů něco dělat,“ doplnil.

Povodně byly i před průmyslovou výrobou

Naopak podle Skopečka nemusí klimatická změna souviset s lidskou činností. „V posledních letech vidíme v Evropské unii celou řadu požárů, ale nechtěl bych se pouštět do diskuse, do jaké míry je to způsobené lidským faktorem. Viděli jsme i v minulosti poměrně výrazné dekády sucha. Experti navíc říkají, že letos nejsme tak suší, jako tomu bylo v posledních letech. Vláhy v přírodě je více, přesto ten požár vznikl. Na planetě byly periody, kdy bylo výrazně tepleji. Opravdu si nemyslím, že by byl Green Deal záchranou toho, že by v Česku přestalo být sucho,“ míní místopředseda Sněmovny.

Podle něj je na vině spíše péče o krajinu. „Je potřeba zlepšit hospodaření s půdou. Všichni vidíme, že v jiných zemích funguje méně intenzivní hospodaření, kde je více vlastníků, menších farmářů, kteří se o svoji půdu starají asi více, než když máme velké lány, kde se vláha zadržuje hůře. Odpovědně hospodařit s krajinou a půdou je účinnější lék než nějaké globální cíle, o kterých diskutují politici, kteří na summity přijíždějí v soukromých tryskáčích,“ rýpnul si Skopeček.

Jeho argumenty se však nelíbily Peksovi. „Doporučil bych projít záznamy průměrných teplot posledních let, zrovna třeba s dobou před třiceti lety, ten rozdíl je obrovský. Uvidíme, že to, co tady je teď, tady nebylo několik milionů let, a uvidíme, že se to poměrně rychle zhoršuje,“ sdělil.

Skopeček však připomněl historické události. „Pamatuji si debatu kolem povodní, že je to kvůli klimatickým změnám, ale když se podíváme na staré kroniky českých měst, tak zjistíme, že tam v historii podobné povodně existovaly také bez toho, aniž by existovala jakákoliv průmyslová výroba či emise,“ uvedl.

Tagy:
požár povodeň klimatické změny globální oteplování Jan Skopeček ODS Mikuláš Peksa Česko Hřensko Green Deal Poslanecká sněmovna ČR Zelená dohoda pro Evropu Národní park České Švýcarsko