Jím suchý rohlík, na školní pomůcky stejně nezbylo. Samoživitelka popsala tíživou situaci

Paní Libuše, která žije sama se synem v malém panelovém bytě na Strakonicku, má problémy s financemi. Od ledna jí navíc majitel bytu zvýšil nájem kvůli drahým energiím.

Samoživitelka nemá na energie

Jednou z nejvíce zasažených skupin, která má problémy s běžnými výdaji, jsou v současné době samostatně žijící důchodci a samoživitelé. Těm mnohdy na platby nestačí ani příjmy po započtení sociálních dávek. Příkladem je paní Libuše, která žije sama se synem v malém panelovém bytě na Strakonicku. Od ledna jí majitel bytu zvýšil nájem kvůli drahým energiím.

„Bojím se, co bude. Vždycky, když mi majitel bytu volá, bojím se, že nájem bude ještě vyšší,“ svěřuje se paní Libuše. Za nájem platí 6 800 Kč, nově o 700 Kč více. S příjmem sotva vychází, omezila proto veškeré zbytné výdaje. „Dám si suchý rohlík, nepotřebuju na to máslo, ale dítě ano,“ vysvětluje.

V nedaleké drůbežárně si Libuše vydělá 14 445 Kč čistého. Pracuje na plný úvazek. Díky alimentům má další tři tisíce a přídavek na dítě, na který ještě loni nedosáhla, jí letos vylepší rozpočet o 1 270 Kč. Momentálně při nákupu školních potřeb a dalších věcí pro syna jí ale příjmy nestačily. A chybělo dost. „Tak tři až čtyři tisíce určitě,“ prozrazuje.

Příspěvek 5 tisíc spolkla škola

Syn paní Libuše nastupuje od září do první třídy, na kroužky nezbývají peníze, mimoškolních aktivit se účastnit nebude. Jednorázový přídavek na dítě ve výši pět tisíc korun už stihla Libuše utratit. Celý ho poslala do školy. „Oni z toho berou na divadlo, kino nebo na nějaké potřeby,“ popisuje.

Největší strach má z toho, že k tomu všemu přijde o práci. „Bojím se, že se bude v lednu propouštět, protože zaměstnanci o něčem takovém mluví,“ uvádí. Situace v práci se vyhrocuje i kvůli drahým energiím. „Podnik se snaží šetřit. Když jsou svátky, kdy se dávají příplatky, vůbec do práce nechodíme,“ říká.

Lépe placenou práci by sehnala, ale pouze na směny. Jenže syna jí nikdo nepohlídá. Podle odhadů muže mít podobný problém s placením běžných výdajů jako paní Libuše až 400 tisíc rodin.

Tagy: