Pro Gazu si jde jedna z nejmocnějších armád světa. Co všechno má Izrael v zádech?

Izraelské vojsko

Supermoderní tanky, stíhačky, drony a národ ostřílený povinnou vojenskou službou pro ženy i muže – Izrael bude zřejmě reagovat na vyprovokovanou válku s Palestinou všemi dostupnými prostředky. I když žije v Izraeli méně lidí než v České republice, má země k dispozici jednu z nejmocnějších armád světa. Co všechno v ní je?

V Česku žije zhruba deset a půl milionu lidí a třebaže země aspiruje na špičkové stíhačky F-35, jen málokdo by naši armádu označil za velkolepou. V případě Izraele, kde pobývá zhruba 9,4 milionu občanů, je ale situace docela jiná.

Web Global Fire Power, který se zabývá srovnáváním síly světových vojenských kapacit, považuje izraelskou armádu za 18. nejlepší na světě.

Páteří izraelské armády jsou jednotlivci. Izrael totiž od svého vzniku v roce 1948 čelil pravidelným útokům ze strany arabských států, a proto je v zemi platná povinná vojenská služba pro ženy a muže. Musejí se jí zúčastnit všichni starší osmnácti let. Ženy slouží dva roky, muži téměř tři.

Obrovská síla

Izrael má k dispozici 173 tisíc aktivních vojáků, k tomu povolal zhruba 300 tisíc rezervistů (celkem jich má v záloze asi půl milionu). Připraveno je také několik tisíc příslušníků paramilitantních jednotek, píše Independent.

Izrael je také domovem moderní vojenské techniky. Jeruzalém má ve skladech a v poli připraveno asi 2 200 tanků, spoléhá se na mobilní stroje Merkava se silným pancéřováním. Tyto tanky už Izrael v minulosti v praxi vyzkoušel při válkách s Libanonem.

Dále má Izrael nejméně 530 kusů dělostřelectva, několik desítek lodí a pár ponorek.

Silný je židovský stát také ve vzduchu. Armáda disponuje šesti sty kusy letecké techniky, má přibližně 300 stíhaček a přes 150 vrtulníků. Izrael spoléhá mimo jiné i na stíhačky F-35, které pořizuje i tuzemská armáda. Dále na legendární F-16 a F-15.

Součástí izraelské obrany je pak populární mobilní systém protiletecké ochrany Iron Dome (Železná kopule), který dokáže blokovat až 96 procent střel nepřítele. Po Izraeli je rozmístěno nejméně deset baterií Železné kopule. Systém ale nemá žádné útočné schopnosti.

V roce 2021 vynaložil Izrael na rozvoj armády v přepočtu více než půl bilionu korun. Katarský web Al-Džazíra (Katar vyjádřil podporu Hamásu) upozornil, že zhruba šestina rozpočtu pochází ze Spojených států.

Na závěr je třeba poznamenat, že Izrael má s největší pravděpodobností k dispozici také desítky jaderných hlavic, ačkoli se k jejich vlastnictví nikdy oficiálně nepřihlásil.

Tagy: