Proč změnit dodavatele energií nyní? Expert poukázal na skryté nebezpečí nových ceníků

Elektrická zásuvka

Cena elektřiny na světové burze klesá

Zákazníci mohou v současné době listovat velkým množstvím zajímavých nabídek od dodavatelů energií. Ti reflektují pokles cen energií na světových burzách a klientům zlevňují. Lákají také na výhodnější fixace. Kdo v poslední době přišel s upravenými ceníky a před jakými nabídkami experti varují?

Cena elektřiny a plynu na energetickém trhu klesá. Elektřina se obchoduje za 84 eur za MWh. Před rokem přitom stála 161 eur. U plynu klesla cena o 50 procent a nyní se prodává za 34 eur.

ČTĚTE TAKÉ: Proč udeřila EU na největší firmy světa? Na pozoru by se měly mít po Googlu či Metě i další

Dodavatelé proto už před příchodem jara přinášejí velké zlevnění. Naposledy se ke změně odhodlala od dubna polostátní skupina ČEZ, a to u ceníků s roční fixací. Nově bude elektřina stát 3 267 korun za MWh bez DPH.

ČEZ přitom u fixovaných produktů mění letos cenu už potřetí. Oproti standardnímu nefixovanému ceníku může průměrná domácnost ušetřit až 1 300 korun ročně.

Se zlevňováním přišly i jiné společnosti. Například dodavatel Centropol, který nabízí fixaci elektřiny na jeden a půl roku za 3 304 korun bez DPH za MWh. „V Centropolu snižujeme ceny, kdykoli je to možné. Máme zájem na tom, aby spotřebitelé za energie platili méně. Nyní reagujeme na růst regulovaných plateb, které nemůžeme ovlivnit, snižováním ceny za silovou elektřinu, resp. za dodávku plynu pro nově přicházející klienty,“ uvedl marketingový ředitel a člen představenstva Jiří Matoušek v lednu.

Levnější tarify přináší i společnost Innogy. Od března totiž tento dodavatel zlevnil elektřinu s fixací o 600 korun za MWh. Společnost EPET zlevnila elektřinu v řádu stokorun a domácnost zaplatí za MWh 3 149 korun.

I E.ON v únoru dorazil s výhodnější nabídkou pro stálé zákazníky s fixovanými produkty. Společnost nabídla dvouletou fixaci elektřiny v běžné sazbě za 3 477 korun za MWh.

Před dlouhými fixacemi varují experti

Dodavatelé připravují výhodnější nabídky zejména u delších fixací. Podle expertů se chovají chytře, protože u těchto produktů si mohou zafixovat zákazníka na delší časové období. „Společnosti se bojí dalších poklesů a obávají se, že by s tím mohli lidé kalkulovat a vyčkávat. Fixace znamená pro firmy jistotu příjmu a že zákazník nebude měnit dodavatele. Vývoj na trzích může být dál ve znamení klesajících cen,“ řekl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Někteří dodavatelé stále nevracejí přeplatky za energie. Co v takových případech dělat?

Podle Kovandy se ale zafixované ceny nemusejí vždy vyplatit. V minulosti jsme upozorňovali na to, že pokud si chtějí lidé fixovat energie, tak ať činí na krátké časové období. Pokud někdo před rokem zafixoval elektřinu na tři roky, tak je v nevýhodné pozici a platí dramaticky vyšší ceny než nyní,“ dodal.

Podle výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora jsou současné ceny dobrou zprávou. Během letošního roku podle něj mohou být ceny příznivé. „Za současné nízké ceny budou obchodníci elektřinu nakupovat na další dva roky. Pro spotřebitele to je dobrá zpráva. Záleží tak pouze na strategii obchodníků, kdy se to na nabídkách projeví,“ uzavřel Gavor.

Tagy:
ČEZ elektřina energie ceny plyn energetika Innogy Centropol Energy