Proces století spěje ke konci. Padnou za teroristický útok v Paříži doživotní tresty?

Ve Francii skončil soud s obžalovanými z teroristického útoku v Paříži.

Strůjce útoků v Paříži Salah Abdeslam u soudu

Ve Francii v pondělí skončil měsíce trvající proces s osobami obžalovanými z útoků, při kterých 13. listopadu 2015 v pařížském hudebním klubu Bataclan a na dalších místech zemřelo 130 lidí. Hlavní obviněný Salah Abdeslam naposledy zopakoval, že udělal chyby, ale není vrah. Soud se naposledy sejde ve středu večer, kdy oznámí verdikt, informovala AFP.

„Omluvil jsem se. Někteří z váš řeknou, že to není upřímné, že je to taktika. Jako by omluva při pohledu na tolik utrpení mohla být neupřímná,“ řekl Abdeslam. „Udělal jsem chyby, to je pravda, ale nejsem vrah, nejsem zabiják. Kdybyste mě odsoudili za vraždu, dopustili byste se nespravedlnosti,“ dodal muž, který se podílel na přípravě útoku, ale na poslední chvíli svůj sebevražedný pás neodpálil. Během procesu již dříve uvedl, že tehdy změnil své rozhodnutí.

Abdeslam v pondělí u soudu řekl, že během vazby v Belgii byl týrán a prý ho překvapilo, jaké potěšení měli dozorci z bolesti, kterou mu působili, informuje o dění v soudní síni televize BFM TV.

Kromě Abdeslama se v rozsáhlém procesu ze svých činů zodpovídá dalších 19 obžalovaných. Požadované tresty jsou od pěti let po doživotí, v případě Abdeslama prakticky bez možnosti propuštění. Nižší tresty jsou navržené pro muže, kteří se nakonec do atentátů nezapojili nebo měli možnost je zastavit, ale neučinili tak.

Soud dal v pondělí možnost promluvit všem 14 obviněným, kteří se přelíčení fyzicky účastní, a poté jednání přerušil. Soud se opět sejde ve středu v 17:00 hodin, kdy vynese rozsudek.

Tagy: