Prodlužuje se čekací doba na očkování. Kde se tvoří nejdelší fronty na vakcínu?

Očkovací místa v posledních dnech hlásí větší vytížení, zájemci o vakcínu si tak v průměru počkají déle než v předchozích týdnech. Týká se to jak pražských očkovacích center, tak i krajských fakultních nemocnic. Kde se tvoří nejdelší fronty na první dávku očkování?

Důvodů, proč se prodloužila čekací doba, je několik. S frontami pravděpodobně výrazně zamíchalo otevírání registrací čím dál mladších věkových skupin v rychlém sledu, administrativně tak musí očkovací místa odbavovat více lidí. Zároveň nadále zůstávají stejné prioritní parametry jako doposud, přednost tedy mají starší lidé a chronicky nemocní, kterým hrozí těžší průběh nemoci COVID-19.

Nejnověji se o vakcínu může hlásit kategorie ve věku 16 až 29 let, což je podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) z letošního ledna necelých 1,5 milionu lidí. U nich se proto předpokládá, že budou na pořadníku k očkování nejníže, tudíž si na svou první injekci počkají nejdéle.

Další příčinou delších front je i fakt, že se ve větší míře aplikují také druhé dávky vakcín, které mají přednost – na nově přihlášené tedy zbyde méně očkovacích látek než obvykle. Ty, kteří byli poprvé očkováni někdy v dubnu, právě v červnu čeká druhé kolo, mohlo by jít o několik desítek tisíc lidí především z věkové kategorie 55 až 65 let.

Zde se tempo vakcinace nicméně nejspíše zrychlí hned, jakmile přijdou další dodávky ze zahraničí, jmenovitě od společností Pfizer/BioNTech, s nimiž přednostně operují očkovací centra. Ta sice dříve avizovala možné snížení počtu termínů k registraci, další výraznější zpoždění ale neočekávají.

Kde sledovat očkovací fronty?

Jak dlouho bude člověk čekat na svou první dávku, lze vyčíst z očkovacího portálu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) či z portálu COVID očkování, které dostupná data dále přepočítávají s ohledem na rychlost očkování daného místa v sedmidenním horizontu. Autoři portálu nicméně upozorňují, že údaje doplňují zpětně. Navíc ne všechna certifikovaná místa dodávají dostatek aktuálních informací, proto jsou zveřejněné čekací doby především orientační.

V Praze činí průměrná čekací doba na výzvu k rezervaci termínu zpravidla jen pár dnů, zájemci většinou dostanou PIN 2 během jednoho či dvou dnů. Jiný příběh je ale zatíženost jednotlivých očkovacích center, která se oproti minulým týdnům zvýšila i přes objemnější dodávky vakcín.

Ve čtvrtek ráno čekalo na termín v Národním očkovacím centru okolo devíti tisíc lidí. Zde vakcinace doposud probíhala v rychlém tempu a čekání na PIN 2 k rezervaci termínu bylo mnohdy otázkou jediného dne, v poslední době nicméně hlásí vyšší vytížení. Podle odhadu by zde trvalo čtyři týdny, než by se naočkovali první dávkou všichni zájemci, průměrná čekací doba mezi rezervací a očkováním činí pak podle propočtů necelé dva týdny.

Na jiných místech se lidé ovšem načekají mnohem déle, bývá to případ spíše menších klinik. Například EliteMedical na Novém Městě dodá výzvu k rezervaci do jednoho týdne, vzhledem k rychlosti očkování na tomto místě by vakcinace všech 735 přihlášených lidí byla hotová až za 23 týdnů. Příčinou může být nedostatek personálu nebo vakcín.

V GHC Genetics v Libni by svých 512 čekajících zájemců doočkovali za téměř 12 týdnů, poliklinice na pražském Andělu by to trvalo 10 týdnů. Na těchto místech tak zřejmě nemá příliš smysl vyplňovat registraci, jednoduše se na nové zájemce v nejbližší době nedostane řada, pokud zrovna nepatří do nejrizikovější skupiny obyvatel.

Situace je různá i napříč regiony. Například očkovací centrum na brněnském výstavišti zpravidla pozve registrovaného zájemce na očkování za deset dní, ve Fakultní nemocnici Ostrava se čeká jen polovinu času, tedy pět dní. Čekací doba v menší nemocnici v Kroměříži na Zlínsku činí přibližně jeden týden.

Pro tuto chvíli se podává druhá dávka po 42 dnech. Důvod je ten, aby zůstalo co nejvíce na očkování první dávkou. Pokud ale bude zájem o vakcinaci klesat, je ve hře zkrácení rozestupu zpět na 28 dní.

Tagy: