Prohrál každý. Daň u vína je příklad, kdy zájmové skupiny vítězí nad politiky, řekl Skopeček

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 27.8.2023

Úsporný balíček je velkým kompromisem a při vyjednávání musel prohrát každý. Myslí si to místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček, který je zároveň ekonomickým expertem nejsilnější vládní strany ODS. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS si zároveň postěžoval, že zájmové skupiny jsou velmi silné a promluvily do podoby konsolidačního balíčku. A to zejména u zaměstnaneckých benefitů a také u výjimky ze zdanění tichého vína.

Úsporný balíček je podle Skopečka kompromisem pěti stran a výsledkem složitého vyjednávání. „Každý musel svým způsobem v něčem ustoupit a v něčem prohrát. To je prostě politika,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nevídané, rozlítil Havlíčka výrok Fialy o ziscích firem. Premiéra přirovnal k Jakešovi

Místopředseda dolní komory také připomněl, že do výsledné podoby balíčku promluvili i lobbisté. Zmínil například výjimku na zdanění tichého vína, za kterou bojovali zejména lidovci. „Špatně to nesu a nepovažuji to za nejlepší součást konsolidačního balíčku. Vím, že existuje snaha ministerstva zemědělství vytvořit pracovní skupinu, která by se měla bavit o tom, jak to nastavit. Je to ale jeden z příkladů, kdy zájmové skupiny nad politiky vítězí,“ uvedl Skopeček.

Jako další vydupaný kompromis uvedl ústupek u zdanění zaměstnaneckých benefitů. „Jako ekonomovi mi nedělá radost, že máme tak silné zájmové skupiny, které si dokážou vybojovat výjimky. Veřejnosti jsou ještě schopni tvrdít, že je to strašně pozitivní,“ řekl Skopeček.

O jejich zachování velmi bojovaly odbory spolu se zástupci zaměstnavatelů. V připomínkovém řízení napadla zdanění benefitů například Hospodářská komora. „Šlo skutečně o zájem odborů na jedné straně a zaměstnavatelé na druhé. Jestliže chce vláda představit konsolidační balíček v pozitivním světle, musí ten tlak musí ustát,“ řekl Skopeček.

Jeho oponent v diskuzi Karel Havlíček z ANO vládě vyčetl, že u benefitů ustoupila a přijala kompromis, že budou daňově zvýhodněny do výše poloviny průměrné mzdy. Zároveň Fialův kabinet zkritizoval za přístup k podnikatelům. „Tvrdím, že tato vláda je nejvíce protipodnikatelsky orientovaná od revoluce. Stačí se podívat na zvyšování daně z příjmů, zvyšování odvodů pro OSVČ a omezování podnikatelů ve veřejných aktivitách,“ uvedl Havlíček.

Tagy: