Prokleté penalty: Kolikrát už kvůli nim Angličané skončili na velkých turnajích?

Fotbalisté Anglie na Euru podlehli ve finále Itálii. Už poněkolikáté v historii totiž ve vyřazovací části nezvládli penalty. Na velkých turnajích od roku 1990 postoupili dál po rozstřelu pouze ve dvou případech z devíti.

Penaltový rozstřel, který v roce 1970 vymyslel německý rozhodčí Karl Wald, má ve vyřazovacích soubojích velkých mezinárodních fotbalových turnajů určit vítězný tým, pokud se hráčům nepovede rozhodnout po 90 minutách v základní hrací době a ani po prodloužení.

Mnoho expertů i fanoušků přirovnává rozstřel k ruské ruletě či loterii, což ale není úplně přesné označení. Rozhodují zde totiž hlavně pevné nervy vybraných exekutorů či výjimečnost brankářů.

Fotbalisté Anglie by ale možná byli raději, kdyby se vyřazovací část turnajů hrála podobně jako v některých hokejových ligách – systémem prodloužení, které se odehraje do doby, dokud nepadne zlatý vítězný gól. Reprezentace z posledních devíti penaltových rozstřelů totiž zvládla úspěšně jen dva a fotbaloví fanoušci už si roky dělají z týmu legraci, že je zkrátka prokletý.

Anglické trápení v penaltových rozstřelech započalo v roce 1990 na mistrovství světa v Itálii. Tehdy fotbalisté nestačili v semifinále na Německo, když proměnili jen tři desítky z pěti.

Naopak ve čtvrtfinále Eura v roce 1996 poslali domů Španělsko, když proměnili všechny čtyři pokutové kopy. Jenže poté započala velmi dlouhá šňůra penaltového zoufalství, a to hned na tom samém turnaji – v semifinále, opět s Němci.

O dva roky později na mistrovství světa v roce 1998 ve Francii anglické sny zhatili Argentinci již v osmifinále, když zvítězili na penalty 4:3.

Prokletí pak pokračovalo i na Euru 2004 a mistrovství světa 2006, kde Angličany v obou případech vyškolili o poznání klidnější Portugalci.

„Tolik jsme penalty trénovali, opravdu nevím, co jsme mohli udělat víc. Byl jsem přesvědčený, že hráči, které jsme vybrali, to zvládnou,“ řekl po druhé porážce s Portugalskem tehdejší trenér Sven-Göran Eriksson.

Kdo z britských fanoušků čekal, že se penaltová mizérie prolomí v roce 2012 na mistrovství Evropy, byl rovněž zklamaný. Angličani ve čtvrtfinálovém rozstřelu vybuchli s Itálií.

„Myslel jsem si, že bychom tentokrát mohli mít trochu štěstí, ale zase to nedopadlo,“ komentoval situaci zdrcený kapitán týmu Steven Gerrard.

Pětinásobnou šňůru trápení ukončil až v roce 2018 mistrovský šampionát v Rusku. I když Angličani osmifinálové penaltové klání s Kolumbií nezačali zrovna ideálně, nakonec po dvou nepovedených kolumbijských pokusech stav otočili a jihoamerického soupeře poslali domů.

Selhali mladí hráči

Jenže ani po roce 2018 prokletí neskončilo. Angličanům letos ve finále s Itálií při penaltovém rozstřelu nepomohlo ani domácí prostředí v londýnském Wembley, kam dorazilo 66 tisíc diváků včetně prince Williama s manželkou Kate a synem Georgem.

Kromě útočníka Harryho Kanea a stopera Harryho Maguirea, kteří byli v loterii oba úspěšní, trenér Gareth Southgate vsadil na sice velmi talentované, ale poměrně mladé hráče, což se mu nakonec vymstilo.

V rozstřelu selhal Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka. První dva jmenovaní se navíc na trávník dostali až ve 120. minutě, čili bezprostředně před začátkem rozstřelu.

Poslední zmařené penalty mohou Angličany bolet o to víc, protože šlo poprvé v jejich historii o finále evropského turnaje.

Část fotbalových kritiků neúspěch přičítá Southgateovi právě za výběr exekutorů. Trenér mohl možná vsadit spíš na starší zkušenější hráče nebo měl k pokutovému kopu doporučit alespoň někoho, kdo předtím na hřišti strávil déle než jednu minutu.

„Jsme neuvěřitelně zklamaní. Hráči do toho dali vše, co měli. Dostali jsme se daleko, ale v tuto chvíli to hodně bolí. Bylo to mé rozhodnutí, kdo půjde na penalty. Nikdo v tom není sám,“ připustil Southgate po finále.

Ani Beckham, ani Lampard

Těžko říct, zda za dlouhodobým neúspěchem Angličanů v penaltách stojí právě výběr hráčů. V minulosti pokutové kopy na velkých turnajích neproměňovaly ani zkušené legendy jako David Beckham nebo Frank Lampard.

Zda anglické prokletí na fotbalových mistrovstvích bude pokračovat, můžou fanoušci teoreticky zjistit už na blížícím se mistrovství světa v Kataru 2022, které se kvůli vysokým tuzemským teplotám uskuteční netradičně mezi listopadem a prosincem.

Přehled anglických rozstřelů na velkých turnajích:

Turnaj Zápas Vítěz penaltového rozstřelu
MS 1990 Semifinále: Anglie–Německo Německo
EURO 1996 Čtvrtfinále: Anglie–Španělsko Anglie
EURO 1996 Semifinále: Anglie–Německo Německo
MS 1998 Osmifinále: Anglie–Argentina Argentina
EURO 2004 Čtvrtfinále: Anglie–Portugalsko Portugalsko
MS 2006 Čtvrtfinále: Anglie–Portugalsko Portugalsko
EURO 2012 Čtvrtfinále: Anglie–Itálie Itálie
MS 2018 Osmifinále: Anglie–Kolumbie Anglie
EURO 2020 Finále: Anglie–Itálie Itálie

*Tučně jsou vyznačena vítězství Anglie.

Tagy:
Německo Anglie Itálie mistrovství světa Portugalsko EURO 2020 mistrovství Evropy finále fotbal čtvrtfinále sport penalta prokletí EURO 2021 penalty penaltový rozstřel Mistrovství světa ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale Mistrovství Evropy ve fotbale 2004