Prokurátor: Muž, který měl zavraždit turistu u Eiffelovy věže, slíbil věrnost Islámskému státu

V sobotu večer zabil mladík u Eiffelovy věže německého turistu.

Útok v Paříži

Muž podezřelý z toho, že v sobotu zabil u Eiffelovy věže v Paříži německého turistu, slíbil věrnost Islámskému státu, uvedl prokurátor. Policie 26letého mladíka vyšetřuje pro vraždu a pokus o vraždu.

Šestadvacetiletý muž podezřelý z toho, že v sobotu u Eiffelovy věže v Paříži zabil německého turistu a dva další zranil, v nahrávce zveřejněné na sociálních sítích přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát. Podle agentury Reuters to v neděli uvedl protiteroristický žalobce Jean-François Ricard.

ČTĚTE TAKÉ: Chalífát Evropa. Západ selhal, jen ve Francii je zaděláno na desítky Pásem Gazy, říká expert

Muž policii dříve řekl, že ho rozrušila situace v Pásmu Gazy. Konkrétně sdělil, že byl naštvaný „protože tolik muslimů umírá v Afghánistánu a v Palestině“. Vyjádřil také přesvědčení, že Francie nese za válku v Gaze zodpovědnost. Chtěl prý zemřít jako mučedník.

Ricard, jehož protiteroristická prokuratura má případ na starosti, na nedělní tiskové konferenci také uvedl, že podezřelý se jmenuje Armand Rajabpour-Miyandoab a je vyšetřován pro vraždu a pokus o vraždu ve spojení s teroristickou organizací. Matka podezřelého podle žalobce v říjnu sdělila úřadům, že má obavy z chování svého syna, uvedla agentura AFP.

Muž podle dřívějšího vyjádření francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina napadl v sobotu kolem 21:00 u nábřeží nedaleko Eiffelovy věže pár německých turistů. Němce narozeného v roce 1999 nožem zabil, jeho žena vyvázla – zřejmě i díky zásahu řidiče taxislužby – bez zranění, ale v šoku. Podle francouzských úřadů měl zabitý turista německé a filipínské občanství.

Útočníka se pokusila zadržet čtveřice policistů, které však tvrdil, že u sebe má bombu. Útočník pak napadl ještě postaršího Francouze a anglického turistu, kterého udeřil kladivem do oka. Při útoku muž, jehož nakonec policie i za použití taseru zadržela, podle Darmanina volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký).

Úřadům byl Francouz narozený v roce 1997 už dříve známý jako radikální islamista s psychickými obtížemi. Za přípravu jiného útoku byl v roce 2016 odsouzen a ve vězení strávil čtyři roky.

Tagy: