Pronásledují mě výrazy chlapců, kterým zemřel otec s covidem, řekla zdravotní sestra

Zdravotní sestra Emma Jonesová přešla z ordinace zubního lékaře pracovat na covidové oddělení. V dokumentu ITV 2020: The Story Of Us, který mapuje životy v nemocnicích v Londýně a Lancashire v prvních šesti měsících pandemie, promluvila se slzami v očích o smrti pacienta s koronavirem, která ji nejvíce zasáhla.

Zdravotní sestra v novém dokumentu o pandemii mluvila o smrti pacienta s nemocí COVID-19. Nejvíc ji zasáhl okamžik, kdy o smrti musela říct jeho rodině, upozornil DailyMail. V dokumentu se slzami v očích přiznala, že stále nemůže dostat z hlavy výrazy v tvářích manželky a dvou malých synů, když jim řekla o smrti otce a manžela, který měl koronavirus. Jejich výrazy ji prý pronásledují.

Emma Jonesová před 12 lety přišla o matku, proto připustila, že věděla, čím si chlapci musí projít. „Nemohu dostat výrazy v jejich tvářích z hlavy. Vypadali tak vyděšeně a ztraceně. Já ten pocit znám,“ vypráví v dokumentu zdravotní sestra, jejíž matka také ležela na JIP oddělení. „Vzpomínám si, že jsem se dívala na monitory a viděla je skákat. Pak najednou nic. Bylo tak kruté přijít o svého blízkého,“ řekla Jonesová.

Popsala lásku, kterou dává, když myje pacienta po jeho smrti. „Je to pokorné. Je to poslední věc, kterou pro někoho můžete udělat. Všichni doufáme, že by to někdo udělal také pro naše blízké,“ vysvětlila v dokumentu s tím, že práce na covidovém oddělení je velmi náročná. „Právě jsem se vrátila z noční směny. Cítím se, jako by uplynul celý život od doby, co jsem skončila v zubařině. Ale je to asi můj pátý týden na JIP. Takový život se stal mým normálem, je to jako druhý domov,“ přiznala.

Dcera nechtěla, aby se na covidové oddělení vrátila

Emma Jonesová je zároveň matkou a v dokumentu mluví i o tom, že když se objevila druhá vlna epidemie, její dcera ji dokonce požádala, aby se už do nemocnice nevracela. „S příchodem druhé vlny měli být zdravotníci opět nasazeni na JIP. Mluvila jsem o tom se svými dětmi a má nejmladší dcera řekla, že si není jistá, jestli chce, abych se vracela,“ popsala Jonesová.

„Říkala, že většinu nocí přijdu domů s pláčem, a tentokrát budu muset zachraňovat mnohem více životů,“ vyprávěla matka.

Svým emotivním pohledem na pandemii do dokumentu přispěl i lékař intenzivní péče Hugh Montgomery z University College Hospital v Londýně. Uvedl však, že se na něj pak dívat nebude, protože by ho rozrušil.

Poté, co se loni v květnu uvolnila opatření, totiž ztratil svého 17letého syna Oscara, který se utopil při šnorchlování v Portland Bill v Dorsetu. „Je veřejně známo, že můj syn zemřel, takže to pro mě byl velmi těžký rok. Ale o život přišlo dalších 120 tisíc lidí a jejich rodiny také bojovaly, takže v tom nejsem sám. Myslím, že ani rodiny, které ztratily své blízké, se na dokument nebudou dívat,“ podotkl.

Montgomery v prosinci loňského roku řekl, že za rekordní počet případů koronaviru v Británii v té době mohla veřejnost. Lidé, kteří nenosili roušky, měli podle něj „krev na rukou“. Jediné, co nyní všichni mohou udělat, aby pomohli zdravotníkům, je nechat se očkovat. „Protože pokud to uděláte, neskončíte na jednotce intenzivní péče,“ vysvětlil Montgomery.

Tagy: