Protesty proti covidovým opatřením v Lipsku: Policie rozháněla davy slzným plynem

protesty v Lipsku

Opatření proti covidu v zahraničí

Lidé v saském městě vyšli do ulic, aby protestovali proti dalšímu zpřísnění covidových restrikcí. Do restaurací, k holiči nebo na sportovní akce se totiž ode dneška dostanou jen ti, kdo jsou plně očkovaní nebo mají potvrzení o nedávno prodělané nemoci. Negativní test už nestačí. Podobná omezení ostatně zavádí také Rakousko.

Lockdown pro neočkované. Čtyřmiliónové Sasko je první spolkovou zemí, která celoplošně zavedla takzvané pravidlo 2G (geimpft a genesen). To znamená, že vstup na místa, jako jsou restaurace, hotely nebo sportovní či kulturní akce mají, jen lidé s plným očkováním nebo certifikátem o prodělané nemoci. Proti nařízení o víkendu v Lipsku protestovalo několik tisíc lidí.

Při protestech zasahovala i policie, která proti demonstrantům použila sílu i slzný plyn. Očkování a jeho další dávky označil německý ministr zdravotnictví za zásadní prostředek, jak se chránit před stoupajícím počtem nemocných.

„Zásadní roli teď bude hrát třetí dávka očkování. Na tom se shodují jak lékařské kapacity, tak vlády na všech úrovních. Každý, kdo dostal dvě dávky před více než šesti měsíci, musí dostat i tuto třetí posilující dávku,“ popsal Jens Spahn, spolkový ministr zdravotnictví.

Podobný tlak na očkování vyvíjí také Rakousko. I tam je systém 2G  – tedy očkovaný a uzdravený –⁠ ode dneška rozšířený na prakticky všechna veřejná místa. Neočkovaní tak mohou jen do práce a na nákup. To popohnalo do očkovacích center nové zájemce. „Jde o to, že chceme chodit s přítelem na jídlo do restaurací a tak,“ popsala obyvatelka Vídně. „Mně osobně už lezlo to věčné testování na nervy. Takhle budu mít pokoj,“ dodal další.

Na kontrolu nových opatření se už nachystala rakouská policie. „Pro naše muže to znamená velké nasazení. Provedeme až deset tisíc kontrol týdně. Kontrolujeme platnost certifikátů a totožnost všech osob,“ řekl ředitel Veřejné bezpečnosti Franz Ruf.

A pokuty jsou vysoké. Od pěti set eur, tedy třinácti tisíc korun pro toho, kdo nemá papíry v pořádku, až po stotisícovou pokutu v korunách.pro provozovatele zařízení, kde budou lidé bez certifikátů odhaleni.

Tagy: