Veřejnost nerozumí tomu, co je bezinfekčnost. Je to zavádějící pojem, tvrdí odborník

Libor Grubhoffer

K věci 6.9.2021

Přestože máme proti covidu protilátky, musíme dodržovat protiepidemická opatření. Ani v takovém případě nemáme totiž garantováno, že jsme bezinfekční. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl ředitel Biologického ústavu Akademie věd Libor Grubhoffer.

Ministerstvo zdravotnictví avizovalo provedení dvou studií týkajících se protilátek. Jedna se týká celé populace, druhá bude zkoumat účinek vakcín v čase u vybraných seniorů. „Určitě není nikdy pozdě, ale myslím si, že studie mohla začít dříve. Hlavně mě mrzelo, že se vůbec vedla diskuze o významu protilátek jako o indikátoru probíhající pandemie a také jakéhosi kontrolního nástroje pro to, abychom mohli probíhající pandemii sledovat,“ sdělil hned na začátku Grubhoffer.

Kdyby se podobná studie uskutečnila dříve, mohli bychom podle odborníka být lépe připraveni v budoucnu. „Teď si nejsem zcela jist, kdy skutečně celá protilátková akce začne. Právě proto, že jsme tuto věc ignorovali a skepticky diskutovali o významu protilátek, jsme přece jen získali nějaké zpoždění,“ pokračoval Grubhoffera s tím, že je důležité vědět, jak plošně aplikovaná vakcína funguje.

Problém s bezinfekčností

Podle Grubhoffera rozhodně nezískáme bezinfekčnost tím, že proděláme nemoc. Stejná situace nastává, když ukončíme očkování proti covidu, nebo proti jakémukoli jinému virovému onemocnění. „Pojem je velice zavádějící a myslím si, že naše veřejnost mu vůbec nerozumí. Bezinfekční můžu říct o sobě, když jsem se před několika minutami dozvěděl zprávu, že jsem negativní podle PCR testu ze vzorku, který mi byl odebrán před několika hodinami. Pak teprve můžu říct, že jsem bezinfekční a můžu to tvrdit ještě několik hodin. Ale nejsem si vůbec jistý, po jak dlouhou dobu to můžu tvrdit,“ vysvětlil.

„Garantovat bezinfekčnost na bázi toho, že máme protilátky, je velmi problematické. Ale je to strašně důležitý parametr, protože víme, že člověk, který protilátky má, už je chráněn a chrání své okolí. Jakkoliv mám protilátky, musím dodržovat protiepidemická opatření, protože nejsem garantován jako bezinfekční člověk,“ doplnil Grubhoffer.

Uznání protilátek

Ředitel Biologického ústavu Akademie věd doufá, že politici se k uznávání protilátek nakonec přikloní. „Po období ignorování protilátek tají ledy. Mám pocit, že k tomu dojde a jsem k tomu velmi rád,“ řekl.

Státní zdravotní ústav potvrdil, že v létě se v Česku objevila mutace covidu mí. „Samozřejmě nesmíme zapomínat, že varianty, které s sebou nesou originální mutace, mohou nastolit nové poměry. Zbytková a naivní část populace, která s virem nepřišla do styku, není očkovaná a nemá protilátky, nebo buněčnou imunitu, je potenciálním rezervoárem pro novou variantu,“ potvrdil Grubhoffer.

Tagy:
mutace CNN Prima NEWS Akademie věd K věci protilátka bezinfekčnost vláda Česko koronavirus COVID-19 protilátky Libor Grubhoffer Akademie věd České republiky Ministerstvo zdravotnictví České republiky