Prouza: Vyšší daň na vodu než na sladkosti? Perverzní. Křeček varoval před tlakem lobbistů

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza

Prouza a Křeček o změně DPH potravin a nápojů

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza ve vysílání CNN Prima NEWS kritizoval rozhodnutí vlády zařadit nápoje do základní daňové sazby místo té snížené, krok jde podle něj proti zdravému životnímu stylu občanů. Ke kritice se vyjádřil i hlavní ekonom společnosti BH Securities, a. s., a premiérův poradce Štěpán Křeček.

„V Česku se sice prodlužuje doba dožití, ale stagnuje nám doba dožití ve zdraví. Je to zejména nekvalitním stravováním,“ pronesl ve vysílání pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, podle kterého by se vláda měla soustředit na prodlužování života ve zdraví. „To přeřazení nápojů do vyšší sazby DPH nedává absolutně smysl. Vláda mohla sáhnout po penězích někam jinam,“ doplnil a odkázal například na doposud nezdaněné tiché víno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ani, kdyby to podepsali vlastní krví. Experti nevěří slibům obchodníků, že sníží ceny potravin

Ekonom Štěpán Křeček se domnívá, že by bylo rozumné, aby byly sazby na nápoje nastaveny jinak. „Kdyby to tak ale bylo, vytvářelo by to nové výjimky a komplikace v celém systému. Hnedka by se třeba ozvali fitness trenéři a řekli by, že chtějí iontové nápoje do nižší sazby,“ vyjádřil se Křeček.

Prouza upozornil na daň kojeneckých a neslazených minerálních vod. „Dostáváme se do perverzní situace, kdy kojenecká voda stojí víc než cukrovinky. Motivace k nákupnímu chování je úplně opačně a jde proti zájmu veřejného zdraví,“ podotkl Prouza.

Podle Křečka redukce tří sazeb na dvě systém zjednoduší a má se jednat o krok dopředu. U konkrétních položek lobbisté podle jeho slov usilují o nejnižší koncovou cenu tak, aby se jejich produktů prodalo více. „Jestli budeme těmto jednotlivým lobbistickým skupinám ustupovat, pak budeme mít menší výběr na této klíčové dani a bude to způsobovat problémy ve veřejných rozpočtech. Někde se ta čára udělat musela,“ řekl Křeček.

O konsolidačním balíčku Křeček diskutoval i s ekonomem Frischem:

Tagy: