Provozovatelé skiareálů zavírají, národní park zuří. Češi v lockdownu ničí přírodu

Čechy vyhnal lockdown z obchodních domů, hospod a posiloven do hor a lesů. To by měl být jeden z mála pozitivních dopadů řádící epidemie. Bohužel to však vypadá, že nevědí, jak se tu chovat. Majitelé skiareálů a ochránci přírody už mají jejich řádění dost.

Sport areál na Klínech hlásí na sjezdovkách vypité lahve od alkoholu, kusy rozbitých bobů a další odpadky. Vedení rekreačního střediska se proto rozhodlo učinit tomu přítrž. „Protože se někteří bobaři a sáňkaři chovají jako čuňata, nechávají po sobě v celém areálu nepořádek a berou jako samozřejmost, že to po nich někdo uklidí, rozhodli jsme se, že už jim k tomu nedáme příležitost a areál uzavíráme i pro bobování a cokoli podobného. Omlouváme se těm, kteří se chovají slušně,“ vzkázalo vedení Klínů rekreantům prostřednictvím Facebookové stránky.

⚠️ Protože se někteří bobaři a sáňkaři chovají jako čuňata a nechávají po sobě v celém areálu nepořádek a berou jako...

Posted by Sport areál Klíny on Tuesday, January 5, 2021

„Za mě bohužel musím říct, že toto by lyžaři nedělali,“ povzdechl si ve vysílání pořadu Nový den CNN Prima NEWS šéf Asociace horských středisek ČR a viceprezident České unie cestovního ruchu Jakub Juračka. „Lyžař si váží upraveného svahu. Ví, že když vyjede nahoru, sjede dolu a nechá za sebou odpadky, tak na ně v dalším kole zase narazí, To dělají lidi, kteří si myslí, že sníh a sjezdovka jsou veřejným statkem. Ale ono to tak není,“ vysvětluje.

„Sjezdovka je součástí provozovny skiareálu a majetkem provozovatele. A zatím pořád ještě si myslím, že soukromý majetek je soukromý majetek,“ dodal Juračka s tím, že pokud provozovatelé otevřeli sjezdovku, je to jejich právo, ale pokud sjezdovku neotevřeli a vstup na ni zakázali, měla by to veřejnost respektovat.

Vandalové ničí i snahy Národního parku Šumava

Tím ale pro český národ pustošení přírody nekončí. Národní park a Chráněná krajinná oblast Šumava si na sociálních sítích stěžuje na další „novou zábavu“– kamenování fotopastí. Ty správě parku slouží k monitoringu různých vzácných druhů zvířat, jako je rys ostrovid, vlk obecný, jelen evropský nebo los evropský.

„Fotografie z fotopastí dávají dohromady komplexní obraz pohybu zvířat na velkém území — v případě rysa ostrovida dokonce ve třech státech. Sledování těchto zvířat stojí hodně lidské práce a také financí, ale díky tomu získáváme důležité informace o tom, jak žijí, kde se pohybují, kolik jich tu máme a jak je lépe chránit,“ zdůvodňuje přítomnost fotopastí NP Šumava.

Jenže aby se tak dělo, potřebuje mít park k dispozici opravdu všechna data o výskytu zvířat ze všech rozmístěných pastí. Pokud fotopasti ale někdo odcizí nebo záměrně zničí, je to velký problém. „Jednak je způsobená finanční škoda, která musí být řešena i s Policií ČR a není možné donekonečna nahrazovat jednu rozbitou fotopast za novou. A tak některé oblasti holt budou muset zůstat nemonitorované, což zhoršuje kvalitu informací, které získáváme. Za druhé jsou nenávratně pryč data, která nikdo nedokáže nijak nahradit,“ uvádí na sociálních sítích park.

Zároveň připojuje prosbu: „Nechte rozmístěné fotopasti tam, kde jsou. Opravdu analyzujeme a archivujeme pouze snímky sledovaných živočichů, které pak pomáhají k jejich lepší ochraně.“

Tagy:
příroda sjezdovka CNN Prima NEWS vládní opatření zprávy Česko koronavirus Národní park Šumava lockdown skiareály Policie České republiky Fórum cestovního ruchu České republiky