Na Rusy začaly dopadat britské sankce. Zmrazení majetku zasáhne i Putinova pokladníka

Gennadij Timčenko je jedním z prvních rodilých Rusů (ačkoliv má i finské občanství), na kterého dopadly sankce Velké Británie poté, co ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost separatistických území na východě Ukrajiny a vyslal tam vojsko.

Britský premiér Boris Johnson v úterý oznámil první várku sankcí, které se dotknou pěti ruských bank a tří ruských občanů. Jejich majetek ve Velké Británii bude zmrazen a tito lidé nesmějí přicestovat do země.

Sankce se týkají i Gennadije Timčenka, jednoho z nejbohatších Rusů, věrného souputníka, přítele a tzv. pokladníka Vladimira Putina. Informaci zveřejnil švýcarský deník 20 Minuten na svých internetových stránkách.

Timčenko žije od roku 2001 v pětitisícovém městečku Cologny na předměstí Ženevy. Magazín Bilanz odhadoval ke konci roku 2020 jeho majetek na 12 až 13 miliard švýcarských franků (více než 305 miliard korun). V žebříčku nejbohatších lidí s bydlištěm ve Švýcarsku je v současnosti na šestém místě.

Miliardář Timčenko, který byl v roce 2013 ve Francii vyznamenán Řádem čestné legie, investuje své bohatství štědře do luxusu. Jeho vila u Ženevského jezera, která údajně stála 18 milionů švýcarských franků, má například podzemní tenisový kurt. Timčenko vlastní mimo jiné soukromou flotilu letadel a několik hotelů a rekreačních domů ve Francii, jak uvádí švýcarský týdeník WOZ.

Kamarádi z hokeje a juda

Timčenkova manželka Jelena vede nadaci Něva, která ve velkém podporuje kulturu a sport. Mezi jinými například fotbalový klub Servette Ženeva hrající nejvyšší soutěž ve Švýcarsku či hudební festival ve Verbieru.

Timčenko je považován za Putinova důvěrníka a správce jeho majetku v zahraničí, který údajně působil i v KGB (Výbor státní bezpečnosti, hlavní tajná služba bývalého Sovětského svazu, obdoba československé StB, pozn. red.). S Putinem se setkává soukromě při judu nebo ledním hokeji a za své profesní postupy v obchodu s ropou vděčí právě ruskému prezidentovi.

Putin mu například umožnil přístup do petrohradského ropného terminálu. V roce 1997 založil Timčenko se Švédem Torbjörnem Törnqvistem společnost Gunvor, která obchoduje s ropou. Na Putinovu nástupu k moci výrazně profitoval. Po rozpadu petrochemického koncernu Jukos, který do svého uvěznění vlastnil Putinův odpůrce Michail Chodorkovskij, rostl význam Gunvoru pro ruský obchod s ropou.

Západní zpravodajské služby předpokládají, že Timčenko vydělal miliardy v zahraničí se současnou hlavou státu Putinem –⁠ i pro něj. To se podařilo prostřednictvím podílů ve skupinách Volga Group a Gunvor, jak píše list Handelsblatt. Kvůli těmto obviněním, od nichž se firma Gunvor jasně distancovala, se Timčenko spolu s dalšími Putinovými důvěrníky dostal v roce 2014 na sankční seznam USA, a to jako občan Ruska, Finska i Arménie, protože se narodil 9. listopadu 1952 v Leninakanu, v bývalé Arménské sovětské socialistické republice. V důsledku toho svůj podíl ve společnosti Gunvor prodal.

Timčenko však také nadále držel významné podíly v petrochemické společnosti Sibur a energetické společnosti Novatek. Má také podíly ve významných ruských stavebních společnostech, jejichž prostřednictvím generoval obrovské zisky z velkých státních zakázek při stavbách sportovišť a infrastruktury pro zimní olympijské hry 2014 a mistrovství světa ve fotbale 2018, připomíná WOZ.

Kromě Gennadije Timčenka uvalila Velká Británie sankce také na oligarchy Borise a Igora Rotenbergovy, kteří jsou rovněž považováni za blízké spojence ruského prezidenta.

Podle premiéra Johnsona Putin uznáním dvou separatistických ukrajinských regionů hrubě porušil mírové dohody z Minsku z roku 2015 po ruské anexi Krymu z předchozího roku. Nasazení vojsk se rovná obnovení invaze do sousední země.

Tagy: