Prymula o opičích neštovicích: Preventivní očkování nedoporučuji. Hrozí nežádoucí reakce

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Roman Prymula k opičím neštovicím

Epidemii opičích neštovic v Česku je potřeba „opouzdřit“, aby se neroznesla do další části populace. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog Roman Prymula. Podotkl, že pokud se nepodaří šíření nového typu neštovic zastavit, museli bychom uvažovat o očkování. A jelikož staré vakcíny mají časté nežádoucí účinky, považuje Prymula tento scénář za zbytečný.

V Česku bylo zatím potvrzeno šest případů opičích neštovic. „Je žádoucí tuto ještě malou epidemii opouzdřit, aby se nešířila do populace,“ apeloval Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Pokud by se nemoc roznášela, měli bychom další onemocnění, se kterým bychom museli v budoucnu bojovat. „Včetně uvažování o očkování. To je opravdu zbytečné, měli bychom epidemii v této fázi eliminovat,“ podotkl bývalý ministr zdravotnictví.

Velmi účinná proti opičím neštovicím je i vakcína proti neštovicím pravým. Podle Prymuly ale není nutné, aby se lidé nechali preventivně očkovat. „Prvogenerační vakcíny mají riziko vedlejších účinků vyšší, než je samotná nákaza novým onemocněním. Vakcíny by měly být v pohotovosti, pokud by nastal větší problém. Teď by se neměly používat,“ vzkázal epidemiolog.

Britové zavedli přísná pravidla pro sex

Prymula v minulosti vysvětlil, že Česko je jednou z mála zemí, která má zásoby očkovací látky pro celou populaci. Jde však právě o původní vakcínu, která měla časté nežádoucí účinky. Vzhledem k malému počtu potvrzených případů tak není na místě o plošné vakcinaci uvažovat.

Opičí neštovice

  • Název pochází od makaků, u nichž se nemoc objevila poprvé v 50. letech minulého století
  • K nákaze dochází při kontaktu s infikovanými zvířatymateriálem (ložní prádlo, oblečení) a mezi lidmi. Zde se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem
  • Mezi příznaky patří: vysoké teploty až horečky, bolest svalů, pocit únavy, dušnost a vyrážka-puchýřky
  • Proti nemoci neexistuje cílená léčba, podpůrně se užívají antivirotika
  • Prevenci by mohlo představovat očkování proti pravým neštovicím

K začátku června bylo ve světě zaznamenáno 606 případů opičích neštovic. Nejhůře je na tom Velká Británie se 190 případy. Ve Spojeném království proto přijali přísná opatření. Nakažení se mají zdržet sexuálního kontaktu až do odeznění příznaků a následně ještě osm týdnů poté nosit kondom.

Šíření nové infekční nemoci považuje Prymula za překvapivé, ale zdůrazňuje, že přenos dominuje především kvůli sexuálním kontaktům mezi bisexuály nebo homosexuály. „Věřím, že se neštovice nedostanou mimo zmíněné skupiny,“ dodal s tím, že riziko jiného typu šíření je výrazně nižší. Neštovice se původně v Africe přenášely také prostřednictvím kontaminovaného masa. U nás není vyloučený přenos běžným kontaktem, ale jen v případě, že má člověk na pokožce postulky, které jsou plné viru.

Ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro mimořádné situace Mike Ryan ve středu prohlásil, že epidemie onemocnění, jako jsou opičí neštovice a krvácivá horečka lassa, budou stále úpornější a častější. „Máme co do činění s dosti nestabilním rozhraním mezi zvířetem a člověkem,“ konstatoval. Změna klimatu podle něj přispívá k k tomu, že zvířata i lidé mění své zažité vzorce chování. V důsledku toho se nemocemi, které obvykle kolují u zvířat, stále častěji nakazí i lidé.

„Ke změnám dochází v posledních letech často, kontakty mezi lidmi jsou četné. Nepochybně zde budou nové a nové infekční choroby. Teď došlo ke dvěma nálezům za krátkou dobu, jinak byla periodicita 10 let,“ reagoval Prymula.

Zimnice, únava, bolest hlavy nebo kožní pigmentace

Příznaky nemoci nejsou pro laika specifické. Na začátku se objevuje bolest hlavy, svalů nebo kloubů, následně přichází vysoká horečka. „Pak vzniknou kožní formy, jsou to vřídky, které mají na začátku čirou tekutinu, pak se zabarví, prasknou a vznikají jizvičky,“ uvedl dříve exministr. Vzhledem k příznakům bychom si tak opičí neštovice neměli splést se spalničkami nebo zarděnkami.

U šestého pacienta se podle pražských hygieniků objevily příznaky jako zvýšená teplota, zimnice, únava, bolest hlavy a kožní pigmentace na některých částech těla. Nejtypičtějším příznakem jsou puchýřky na kůži, které se objevují po třech dnech.

Z předchozích pěti pacientů podle vyjádření pražských hygieniků dva pobývali nedávno na dovolené na Kanárských ostrovech, jeden z nich se účastnil hudebního festivalu. Další dva pacietny hygienici spojili s festivalem v belgických Antverpách na začátku května. Poslední nakažený pobýval v Portugalsku. „Část z pozitivně testovaných má některá přidružená onemocnění,“ uvedli hygienici bez dalších podrobností.

Tagy: