Prymula: Počty pozitivních dramaticky porostou. Kapacity na to nebudou stačit

Roman Prymula

Prymula o variantě omikron

Epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula očekává, že se počet aktivně nakažených koronavirem v následujících dnech výrazně zvýší. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Nová vlna by ale podle něj neměla mít dlouhého trvání díky proočkovanosti třetí dávkou vakcíny.

„V případě varianty omikron budeme exponováni poměrně dramatickému nárůstu počtu pozitivit a ta kapacita systému by toto nemusela zvládnout, a logicky to nezvládne, protože pokud by tady hypoteticky bylo denně 50 tisíc nových případů, je jasné, že pro všechny kontakty a pro všechny tyto osoby kapacitu ověřovacích PCR testů nemáme, proto se vrací antigenní testy,“ popsal Prymula.

Omikronová vlna by ale podle něj neměla mít dlouhého trvání i díky tomu, že se v poslední době mnoho lidí naočkovalo třetí dávkou vakcíny. Ta má prý sice relativně krátký účinek, ale přesto by v nadcházejících dnech měla zabránit zahlcení zdravotnického systému. I když je Prymula zastáncem třetí dávky vakcíny, proti sezónnímu očkování současnými vakcínami se ostře ohradil.

„Ono to nejde neustále přebíjet dalšími dávkami. Ta třetí má nepochybně smysl, chrání nás před omikronem. Ale opakování dalších dávek této vakcíny už smysl nemá. Čím vícekrát budeme imunizovat, tím ten efekt bude kratší. Proto frekventované očkování touto vakcínou postrádá smysl,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

Proto nesouhlasí s povinným očkováním proti covidu. „Povinné očkování bychom rozhodně zvažovat neměli. Nemáme tu teď vakcínu, která by korespondovala s variantou omikron. Je žádoucí, abychom tu měli vakcíny dělané na konkrétní varianty,“ dodal.

Pozor na deltu

Zkrácení doby karantény a izolace je podle něj u omikronu dobře. Pokud jsou ale lidé nakažení variantou delta, mohou být po pěti dnech ještě pozitivní.

„U varianty omikron je ta situace výrazně odlišná, protože inkubační doba jsou pouhé tři dny. Ten virus se mnohem rychleji množí na sliznicích a také se podstatně kratší dobu vylučuje. (...) Na druhou stranu si musíme uvědomit, že pokud takové opatření (pětidenní karanténu – pozn. red.) aplikujeme u varianty delta, může ten člověk s vysokou pravděpodobností odcházet ještě pozitivní,“ prohlásil Prymula

Proti čtvrté dávce vakcíny se vyslovila i Evropská léková agentura (EMA). Podle jejího zástupce Marka Cavaleriho neexistují žádná data k druhému přeočkování za použití stávajících vakcín. Postup kritizuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž by prioritu měla mít snaha o očkování v chudých zemích, kde zatím vakcínu dostalo jen velmi málo obyvatel.

Čtvrtou dávku vakcíny začaly využívat například Izrael nebo Chile. Její podání schválilo v úterý i Řecko. Tam je určená, podobně jako v Izraeli a Chile, pro rizikové skupiny, jako jsou například onkologičtí pacienti.

Tagy: