Očkování dětí je nesmysl, tvrdí Šinkora. Na covid jich už zemřelo dost, oponuje Hel

Očkování dětí

Aktuální covidová statistika

Je očkování dětí proti covidu správné a jaký účinek má na náš organismus a imunitu třetí, posilující dávka? V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se v těchto otázkách neshodli imunologové Zdeněk Hel a Jiří Šinkora. Zatímco Šinkora je proti očkování dětí, Hel oponuje alarmujícími čísly z USA.

Názory na očkování dětí proti covidu se ve společnosti od startu vakcinace liší. Jenže neshody nejsou jen v běžné populaci, různé postoje otevřeně prezentují také odborníci.

„Strašně mě mrzí názorová rozpolcenost v české vědecké komunitě. Naší úlohou by mělo být získat ověřená data a předkládat je veřejnosti. Virus se stane postupně endemický a budeme si na něj muset zvyknout. Budeme postupovat reinfekcí a udržovat si tak imunitní odpověď,“ míní imunolog Hel.

Důležité podle něj je, aby měl člověk při prvním setkání s virem vypěstovanou míru imunity, protože virus se nebude moct rozmnožit do důležitých orgánů. „Další infekce poslouží jako posilující dávka, která rozšíří naši imunitní odpověď proti dalším variantám,“ podoktl.

S tím ale razantně nesouhlasil imunolog Jiří Šinkora, podle kterého je virus nebezpečný jen pro seniory, protože jím chybí takzvaná dětská imunita. „Děti žádnou vakcínu nepotřebují, vypořádají se s tím jako s jiným virem. Očkování dětí je hloupost a mělo by být okamžitě zaraženo. U dospělých je to otázka. Kdo chce, ať jde. Když mu pak nic není, ať jde podruhé,“ uvedl.

U seniorů by doporučil před třetí dávkou změřit protilátky. „Když jsou vysoké, tak na žádný booster nechodit. Pokud je mají senioři nízké, ať jdou, tam to má smysl. Jinak je to ztráta času i peněz,“ prohlásil Šinkora.

V USA umírá více dětí

Hel okamžitě oponoval, že novou nakažlivější variantu omikron bychom neměli podceňovat. „Posilující dávka zvyšuje ochranu o 80 až 90 procent, o tom není pochyb,“ zdůraznil. Covid podle něj může být nebezpečný i pro děti.

„V USA jich na covid zemřelo více než 750. Průměrně tam ale za rok na chřipku zemře 120 dětí. Vakcíny pro ty nejmenší chrání bezpečně. Navíc u omikronu je daleko větší pravděpodobnost, že děti budou hospitalizované. V USA je to teď v porovnání s průběhem pandemie až čtyřikrát více,“ nastínil Hel.

K hádce mezi oběma imunology ale došlo hlavně na téma samotných vakcín. „Jsou experimentální, první použití mRNA vakcín na lidech nebo zvířatech. Spěchalo se, bylo potřeba navrhnout alespoň relativně bezpečné látky. Jenže tato technologie nedokáže zařídit ani dlouhodobou protilátkovou odpověď. Třetí dávka je nebezpečná. Tyto vakcíny jsou dobré jen k ochraně seniorů,“ opakoval Šinkora.

„Nejsou experimentální, o tom se nemusíme bavit. Ve světě bylo podáno více než 8 miliard dávek. Bezpečnostní data jsou velmi dobrá a dokonce lepší než u jiných vakcín,“ argumentoval naopak Hel.

Nakonec se ale přece jen oba odborníci na něčem shodli, i když možná nejde o příliš pozitivní zprávu. „Současná vakcína již není optimální. Je potřeba nových látek, které mají být na konci března. Bohužel se to nestihne před velkou vlnou omikronu, která nás čeká,“ posteskl si Hel.

S Šinkorou si notovali, že omikron je snad dobrý kandidát endemického viru. „Snad nám bude způsobovat jen nachlazení a jiné vakcíny nebudou zapotřebí,“ doplnil Šinkora.

Tagy: