Prymula: Vládní kampaň nezabere. I kuřáci si vymění krabičku, aby neviděli obrázky

Očkovací kampaň

Co Čech, to politik! (1109)

Ministerstvo vyzývá k očkování proti covidu pomocí fotografií z nemocnic, podle epidemiologa Romana Prymuly však nezaberou. Prohlásil to v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Negativistické kampaně podle něj účinně nezabírají a jako příklad připomněl krabičky cigaret, na kterých jsou podobné drastické snímky.

V médiích koluje jen hrstka těchto snímků, které mají lidi přimět k očkování. Už nyní je ale jasné, že budou dost drastické. Jenže pomůže to? Podle epidemiologa Romana Prymuly spíše nikoli.

„Nevím, polární negativistické kampaně podle mě nemají velký impakt. Když se podíváme na kuřáka, na něj to časem přestane působit nebo si to strčí do jiné krabičky, na které jsou hezké obrázky,“ reagoval na snahu ministerstva zdravotnictví Prymula.

Na autentických snímcích z nemocnic jsou zobrazeni zdravotníci a pacienti s covidem ve vážném stavu. V některých variantách kampaně jsou i zemřelí – modrý pytel a kovová rakev, jaké se v nemocnicích používají. U fotografií pak nechybí krátké komentáře: „Měl plno výmluv.“ „Myslela, že to nespěchá.“ nebo „Nestihl třetí dávku.“

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové bude ale kampaň na některé neočkované možná zabírat. „Osobně si myslím, že jsme možná až moc šetřili obyvatele České republiky v tom, co covid je a znamená. Řada lidí si stále myslí, že se jich to netýká. Přitom je mnoho lidí, kteří mají v blízké nebo vzdálenější rodině příbuzného, který špatně stonal s covidem, nebo dokonce zemřel. Pokud je vám 50+, máte šanci 1 ku 20, že budete mít velmi těžký průběh nebo že zemřete,“ varovala Koziar Vašáková.

Povinné očkování pro učitele i zdravotníky

I když podle Prymuly v různých věcech vláda selhala, některé „trendy“ nejsou její vina. „Pravdou je, že vláda někdy dávala mnohdy nesmyslná opatření, to nepochybně. Ale to nesouvisí s vakcínou, odpor k očkování vznikl nějak spontánně,“ uvedl epidemiolog.

„Začínám si myslet, že to (nechat očkování na dobrovolnosti , pozn. red.) nebylo správně – minimálně učitelé, sociální pracovníci a zdravotníci by to asi měli mít povinné,“ sdělil Prymula.

S tím však nesouhlasil epidemiolog Jiří Beran. „Byl bych radši, kdyby to bylo na dobrovolné bázi. Na povinnost je pozdě a je to politicky neprůchodné. Věda ale nespí, teď budou malé pilulky, které si budete moct dát doma. Ty preparáty vypadají nadějně,“ pronesl epidemiolog Beran.

Antivirální pilulka proti covidu, kterou vyvíjí společnost Pfizer, snižuje podle klinických studií riziko hospitalizace a těžkého průběhu nemoci o 89 procent. Testy podle firmy dopadly tak dobře, že je Pfizer předčasně ukončil. Právě tyto léky by mohly být alternativou pro takzvané „odmítače“.

Tagy: