Prymula: Zdražení vybraných léků by pomohlo s nedostatky. Nejde ale o univerzální řešení

Epidemiolog Roman Prymula

Problémy ministra Válka

Situace s nedostatkem léčiv nemá v současnosti univerzální řešení, domnívá se bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Omezení regulace cen některých léků a jejich následné zdražení by však alespoň u vybraných produktů mohlo pomoci. Podobný názor vyjádřil ve vysílání CNN Prima NEWS i bývalý mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Ceny léků v Česku podléhají regulaci a mnohdy jsou nižší než v dalších evropských zemích, což může vést k přeprodávání do zahraničí i nižšímu zájmu výrobců o český trh. „Jsme v situaci, kdy není univerzální řešení. Samozřejmě čelíme tomu, že pro dodavatele nejsme prioritou, když máme takovýto mechanismus a jsme na chvostu evropského koše,“ uvedl Prymula na CNN Prima NEWS. Tržní reforma cen léků by podle něj mohla „v některých modalitách situaci vyřešit“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strašák jménem postcovidový syndrom. Lékaři ho neumí diagnostikovat, trpící pacienti tápou

Podobně vidí problematiku cen léčiv i Cikrt. „Určitě to není univerzální řešení, třeba Německo má dražší léky, a přesto tam mají obdobné problémy,“ připomněl situaci u sousedů. Zdražení by podle něj mohlo pomoci ve specifických případech. „Zejména u levných tradičních léků, u kterých je malá konkurence, může být cena příčinou. Je třeba se individuálně podívat na léky, které chybí a kde by mohla být cena příčinou nedostatku. A také po letech opravit lékovou legislativu a podívat se, jestli máme srovnávat naše ceny léků s košem tří nejlevnějších zemí v Evropě,“ zhodnotil.

Více o příčinách nedostatku léků, nespokojenosti lékařů i přístupu ministerstva zdravotnictví se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Českem se šíří nebezpečný černý kašel. Kdo je v ohrožení a jak poznat příznaky?

Tagy: